Бюлетин

Може ли биометанът да намали зависимостта от доставките на руски природен газ?

Европейският съюз ще опита да повиши производството на биометан, за да бъде намалена зависимостта на Общността от доставките на руски природен газ, което се налага поради войната в Украйна, пише британският вестник “Файненшъл таймс”.

Целта на Евросъюза е две трети от синьото гориво, внасяно от Русия, да бъде заменено от други енергийни ресурси. Предвижда се биометанът да формира около три процента от тях до края на годината.

Най-големият производител на биометан в Европа

Главният изпълнителен директор на датската компания “Нейчър енерджи” (Nature Energy) Оле Хвелплунд отбелязва в интервю за “Файненшъл таймс”, че производството на биометан в Европа не може да бъде увеличено рязко в кратки срокове.

“За да увеличите производството, трябва да построите повече заводи за биометан. Това обаче няма да стане още през лятото. Необходимо е известно време”, заяви Хвелплунд пред “Файненшъл таймс”.

Той смята, че ще бъдат необходими две години, за да може производството да бъде увеличено значително.

“Трябва да открием подходящи места, на които да построим заводите, както и в съкратени срокове да получим необходимите разрешителни”, обясни Хвелплунд.

“Нейчър енерджи” е най-големият производител на биометан в Европа. От 2020 година компанията има дългосрочен договор с енергийния гигант “Шел”, който купува биометан от датската компания.

Снимка: AP

Френски проекти за производство на биометан

Европейският съюз обяви през май план, наречен REPowerEU. Той предвижда повишаване на издръжливостта на  енергийна система на ЕС и диверсифициране на източниците на доставки на природен газ.  В този план е заложено и увеличаването на използването на биометан. Поставя се за цел производството му да достигне 35 милиарда кубични метра до 2030 г., чрез използването на устойчиви източници на биомаса, сред които селскостопански отпадъци и остатъци, информира официалният уебсайт на ЕС (ec.europa.eu).

Още от Built.bg:  Западната преса коментира обявеното вчера от Маккарти решение за започване на разследване за импийчмънт на Байдън

Главният изпълнителен директор на “Нейчър енерджи” Оле Хвелплунд отбеляза пред  “Файненшъл таймс”, че е оптимист за бъдещето на тази индустрия, след като Европейският съюз си постави за цел производството на биометан да достигне 35 милиарда кубични метра до 2030 г.

Хвелплунд обаче предупреди, че е необходимо ЕС да окаже подкрепа на сектора, за да бъде стимулирано реализирането на нови проекти. А те не липсват.

В края на март френските фирми “Веолия” (Veolia) и “Уага енерджи” (Waga Energy) обявиха пускането в експлоатация на най-голямата производствена инсталация за биометан, с използването на биогаз от съоръжение за съхраняване на неопасни отпадъци.

Инсталацията, която е разположена край Париж, ще произвежда 120 гигаватчаса газ от възобновяеми източници годишно. Това е равностойно на средното годишно потребление на 20 000 домакинства или 480 автобуса, които се движат с биометан, съобщи “Веолия”. По този начин ще бъдат постигнати по около 25 000 тона годишно по-малко вредни емисии от въглероден двуокис (CO2).

До 2024 г. “Веолия” и “Уага енерджи” се очаква да пуснат в експлоатация още три инсталации за производство на биометан във Франция.

Снимка: AP

Две други френски фирми – енергийната група “Анжи” (Engie) и компанията за морски товарен транспорт Си Ем Ей Си Джи Ем (CMA CGM), обявиха преди дни, че през 2026 г. планират да пуснат в експлоатация завод за биометан в района на пристанището Хавър в Северозападна Франция, съобщи Ройтерс.

Предвижда се новото предприятие да произвежда по около 11 000 тона биометан годишно, който ще се използва за корабно гориво. Той ще се добива чрез преработката на дървесна маса. Стойността на проекта се оценява на около 150 милиона евро.

Още от Built.bg:  Годишната инфлация в България за август е 7,7 на сто

Какво представлява биометанът 

Биометанът е продукт, който е химически идентичен с природния газ. Той се получава при пречистването на биогаз, получен при контролирано разграждане на животински и промишлени отпадъци.

Биогазът се създава при биологичната ферментация на органични вещества в безкислородна среда. Процесът се нарича анаеробно разграждане, информира специализираното онлайн издание axegaz.com.

Органичните отпадъци се сортират, разбъркват и прехвърлят в инсталация за биогаз. След това се смесват, загряват и при ферментацията заедно с бактерии в безкислородна среда се превръщат в биогаз.

Този биогаз се състои от около 40-60  процента метан, въглероден двуокис (CO2) и следи от други съединения, сред които и сероводород (H2S). Биогазът трябва да се пречисти, за да се отстранят CO2 и другите съединения, като се запази само метана. Така полученият биометан има същите свойства като природния метан и може да се използва по абсолютно същият начин в процеси, при които обичайно се използва природен газ. Разликата е, че биометанът е 100 процента възобновяемо гориво.

Какво следва?

Русия ограничи доставките на природен газ за някои държави от Европейския съюз, като Германия, Италия и Австрия. За други страни от Евросъюза, сред които е и България, обаче те бяха напълно спрени. При това положение и на фона на опасенията, че руските газови доставки може да бъдат прекратени за всички страни, ЕС спешно се нуждае от заместващи енергийни ресурси. Това е особено важно предвид предстоящия зимен сезон, когато потреблението на енергия се увеличава.

Наред с другите алтернативни източници на енергия, биометанът ще играе все по-важна роля за гарантиране на енергийната сигурност на страните от ЕС. Това е важно, за да не се стигне до принудително спиране на производствени мощности или дори на топлата вода за домакинствата поради недостиг на природен газ или негови заместители.

Още от Built.bg:  Франк Рубио се завърна на Земята

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам