Бюлетин

Може ли Китай да отговори със свои пълноценни икономически санкции на Запада

Източник: БТА

Вашингтон говори напоследък все по-усилено за налагане на тежки санкции срещу Китай, в случай че Пекин реши да се намеси по-активно в конфликта в Украйна на страната на Русия. През последните години обаче не само Западът, но и Китай показа, че също може да си служи с подобни мерки като средство за оказване на международен натиск.

Когато на 24 февруари миналата година Русия нахлу в Украйна, китайското ръководство се опита да балансира между два свои наглед непримирими интереса – да запази тясното си сътрудничество с Москва на международната арена и същевременно, макар да подкрепя Русия, да не предприема прекалено активни действия в нейна помощ, за да избегне налагането на санкции на китайското правителство, компании и финансови институции, отбелязва списание „Форин афеърс“.

През последните десетина дни все по-усилено започнаха да се чуват остри предупреждения от официални представители на САЩ, че в случай на промяна на китайската политика в конфликта в Украйна към по-активно подпомагане на Русия, включително във военно отношение, ще има тежки последици за Пекин.

Антъни Блинк, снимка: AP

„Разполагаме със сведения, които будят безпокойство у нас, че Китай обмисля оказването на оръжейна помощ на Русия във войната срещу Украйна“, каза американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю от 19 февруари, цитирано от Асошиейтед прес. Той заяви това след среща с члена на Политбюро и ръководител на канцеларията на външнополитическата комисия на ЦК на Китайската комунистическа партия Ван И, който в китайската политическа йерархия по същество се явява най-високопоставеният дипломат на Пекин с ранг над този на външния министър. „За мен беше важно много ясно да кажа на Ван И в разговора, че ако има такава помощ, това ще бъде сериозен проблем.“

Още от Built.bg:  Какъв е потенциалът на България за развиване на "зелена индустрия"

На 23 февруари финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заплаши Китай с тежки санкции, ако реши да помага на Русия да избегне наложеното ѝ заради конфликта в Украйна международно ембарго; а ден по-късно, на 24 февруари, когато се навърши една година от началото на войната в Украйна, Вашингтон санкционира китайски компании за предоставяне на технологии с двойна употреба на Русия, които биха могли да ѝ бъдат от помощ в конфликта с Украйна.

Джанет Йелън, снимка: AP

Пекин реагира остро на риториката и санкциите на Вашингтон и заплаши, че ако тези действия на САЩ, които определи като незаконни и едностранни, не бъдат отменени, ще последват ответни мерки от страна на Пекин. „Това са типични едностранни санкции, които представляват незаконно упражняване на екстериториална юрисдикция във вреда на интересите на Китай. Осъждаме и категорично се противопоставяме на подобни действия и вече направихме сериозен демарш пред САЩ“, каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин, цитирана от официалната агенция Синхуа. Мао добави, че позицията на Китай по въпроса за Украйна винаги е била обективна и безпристрастна.

КИТАЙСКИТЕ САНКЦИИ

В годините назад Китай също е показвал, че подобно на Запада може да прибягва до санкциите като средство за международен натиск. Характерното тук е, че когато използва подобни мерки, Пекин обикновено избягва да ги нарича „санкции“ и винаги публично отрича те да имат нещо общо с геополитиката.

Така например когато през 2010 г. китайският дисидент Лю Сяобо беше удостоен от Норвежкия Нобелов комитет с Нобеловата награда за мир, износът на норвежка сьомга за Китай мистериозно се срина без логично обяснение.

През 2016 г., когато тибетският лидер Далай лама посети Монголия, стотици водачи на тежкотоварни автомобили на минодобивния конгломерат „Рио Тинто“, който притежава 66 на сто от медните и златни залежи на Монголия, се оказаха блокирани в огромно задръстване на китайско-монголската граница заради „временното“ ѝ затваряне от страна на Пекин.

Още от Built.bg:  И вторият опит да бъде избран председател на СОС завърши неуспешно

Филипинските териториални претенции в Южнокитайско море доведоха през 2014 г. до внезапното обявяване от страна на Китай, че тонове филипински банани са замърсени с пестициди и така Филипините за кратко се лиши от най-големия пазар за една от най-важните си експортни стоки.

През 2017 г. след като Южна Корея прие на своя земя американска система за противоракетна отбрана, близо 100 супермаркета на голяма южнокорейска верига в Китай бяха затворени от „съображения за противопожарна безопасност“; същевременно Пекин дискретно даде указания на китайските туроператори да намалят екскурзиите на китайски туристически групи в Южна Корея. Щетите за Южна Корея от всичко това бяха оценени на 5,1 млрд. долара.

С тези мерки Китай искаше да покаже на тези страни и на света, че те са геополитически мотивирани, но неофициалният им характер издаваше, че Пекин все пак си оставя вратичка за възстановяване на отношенията, коментира „Форин афеърс“.

Пекин, Китай

През последните три години обаче Китай показа, че вече разполага с арсенал от икономически санкции, аналогичен на този на САЩ.

През 2020 г., по подобие на американското финансово министерство, китайското външно министерство започна да налага целенасочени финансови и визови ограничения на официални представители на САЩ, Канада, Великобритания и ЕС, критикували действията на Пекин в Синцзян и Хонконг.

Същата година китайското министерство на търговията изготви Списък на неблагонадеждните юридически лица, ограничаващ достъпа на определени компании до китайски стоки и инвестиции – огледална мярка на съществуващ от години черен списък на министерството на търговията на САЩ. През 2020 г. при приемането на така наречения Закон за националната сигурност, отнасящ се до Хонконг, Китай предвиди в него възможност за налагане на санкции – дори с екстериториален обхват, подход който самият Пекин винаги е критикувал – на лица и организации, намесващи се във вътрешните работи на Китай с критиките си за политиката на Пекин към Хонконг.

Още от Built.bg:  Експерти коментираха темата за енергийната стратегия на България на конференция в София

Но може би най-мащабният отговор на Китай дойде с приетия през юни 2021 г. закон срещу чуждестранните санкции. Той позволява на китайското правителство да предприема ответни мерки срещу компании и лица за широк спектър от разтегливо дефинирани простъпки. Член 15 от закона дава правомощия на китайските власти да санкционират всяко чуждестранно физическо лице или компания, които „извършват или подпомагат действия, които могат да застрашат суверенитета, сигурността и интересите на Китай“. Нормативният акт съдържа и заемка от европейското и канадското право, която предвижда възможност за блокиране на действието на чуждестранни (най-вече западни) санкции на китайска територия.

Китайското законодателство по отношение на санкциите е сравнително ново, а Пекин все още действа предпазливо в прилагането му, за да не прогони западния бизнес и капитали от Китай. Но икономическият арсенал на Пекин вече е добил завършен вид и сега Китай разполага с пълния набор от възможности да налага едностранни санкции, подобни на тези на Запада.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам