Бюлетин

МРРБ: БАН ще получи 9 милиона лева за сградно обновяване на три научни комплекса

Снимка: БТА

Българската академия на науките (БАН) ще получи първите над 9 милиона лева финансиране за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите програми на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за обновяване на публични сгради.

Финансирането се извършва по процедурата чрез директно предоставяне на средства “Повишаване на енергийната ефективност в публични сгради на Българска академия на науките” по Механизма за възстановяване и устойчивост, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Общият размер на средствата по процедурата е в размер на 36 милиона лева, от които 6 милиона лева представляват данък добавена стойност (ДДС) и се финансират от държавния бюджет. Основната цел на процедурата е енергийно обновяване на публичните сгради, собственост на БАН. От страна на БАН са подадени още 9 проекта по мярката, които са в етап на оценка, уточняват от МРРБ.

В Главна дирекция “Стратегическо планиране и програми за регионално развитие” към МРРБ е определена Структура за наблюдение и докладване (СНД) на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), която публикува Насоките за кандидатстване за провеждане на процедурата “Повишаване на енергийната ефективност в публични сгради на Българска академия на науките”, припомня БТА.

Над 2,9 милиона лева от договорените средства ще бъдат отпуснати за подобряване на енергийните характеристики на бл. 25 в Научен комплекс на БАН – IV км.  Други над 2,6 милиона лева ще бъдат инвестирани в мерки за енергийна ефективност на централната сграда на Физическите институти на БАН на бул. “Цариградско шосе” № 72.  И още над 3,8 милиона лева се отпускат за саниране на блок 23 на ул. “акад. Георги Бончев” в столицата.

Още от Built.bg:  Речникът на Кеймбридж обяви "халюцинирам" за Дума на годината

Срокът за изпълнение на строително-ремонтните дейности е 30 месеца. Очаква се след реализацията на проектите да се постигне най-малко 30 процента спестяване на първична енергия. Освен мерки за подобряване на ефективността на сградите е допустимо и монтирането на системи за възобновяеми енергийни източници, пише още в съобщението на МРРБ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам