Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МРРБ и АПИ изготвят график за проверки по магистрали и скоростни пътища, стартират до месец

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) изготвят график за обследване на магистралите и скоростни пътища в страната, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Проверките ще започнат до месец, като приоритетно ще се започне с обследване на пътни участъци в гаранционен срок, тъй като за тях строителите носят отговорност към момента, уточнява ведомството.

За повече оперативност и прецизност в работата ще се използват георадарни уреди и скенер за равнинност. При наличие на индикации за намалена дебелина на пътната конструкция ще бъдат направени и допълнителни изпитания и проби, в т.ч. чрез серии от шурфове и тестове за носимоспособност.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков съобщи в ефира на сутрешния блок “Здравей, България” на Нова телевизия за предстоящото начало на контрола.

При констатиране на по-тънка асфалтова настилка проби ще се вземат през определено разстояние от асфалта според официално утвърдената Методика на Института за пътища и мостове.

Снимка: БТА

МРРБ не оспорва резултатите от извършените до момента проверки на пътните настилки. Пробите, които са взети през последната година от участъци от автомагистралите “Хемус”, “Тракия”, “Марица” и от Северната скоростна тангента, са единични, се казва още в съобщението.

Според министерството проверките, извършени по времето на предходния служебен регионален министър Иван Шишков, са направени на обекти с изтекли гаранционни срокове, като единичните обследвания не са извършени по утвърдената методика на Института за пътища и мостове и сами по себе си не могат да се използват за генерални заключения за цялостното състояние на пътната настилка по съответните участъци. Докладите от тях са предадени на прокуратурата, уточняват от ведомството.

Още от Built.bg:  АЕЦ „Козлодуй“ вече е зареден с първите 43 касети с алтернативен тип гориво от „Уестингхаус“

По-рано днес министър Цеков обясни, че магистрала “Хемус” е показателен пример за това как не трябва да се осъществява магистрално строителство и посочи, че до края на 2025 г. може да са готови около 80 км от аутобана. Той информира също така, че по магистрала “Европа” се работи и по двата участъка, като се очаква участъкът до Калотина да бъде завършен тази година, както и че вече са започнали предпроектни проучвания за разширяване на магистрала “Тракия” между София и Пловдив.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам