Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МРРБ подпомага общините за изработване на общи устройствени планове

Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще подпомогне и тази година общините, за да изработят проекти на общи устройствени планове. В проектобюджета за 2022 г. са планирани 4,2 млн. лв. за това. Целта е да се обезпечи цялата територия на страната с общи устройствени планове.

Всяка община може да кандидатства за различно по размер безвъзмездно съфинансиране, според това дали попада в първа, втора или трета група. Сумите се изчисляват като процент от договорените цени между общините и избраните изпълнители за изработката на устройствените планове.

Общините от първа група ще получат 50 на сто от размера на договорената цена, но не повече от 164 048 лева. Тези от втора група ще получат 65 на сто от размера на цената, но не повече от 142 650 лева. Общините от трета група – 80 на сто от размера на договорената цена, но не повече от 121 253 лева.

От 2014 г. до 2021 г. МРРБ е отпуснало близо 19,5 млн. лв. за съфинансиране на изработването на ОУП. 162 общини вече имат одобрени актуални общи устройствени планове за цялата им територия към края на миналата година. А към момента продължават да се изпълняват други 88 споразумения с общини-бенефициенти за изработване на общите им устройствени планове. Има и общини, които сами финансират тази дейност.

Съгласно Закона за устройство на територията общините няма да имат право да одобряват подробни устройствени планове без приет ОУП. Предвижда се изискването да влезе в сила от първи януари 2023 година. Пълните условия и правила за кандидатстване могат да бъдат намерени в секция Общи устройствени планове на интернет страницата на МРРБ.

Още от Built.bg:  Съединените щати ще помагат при строежа на нови ПАВЕЦ и ремонта на "Чаира"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам