Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МРРБ публикува индивидуалните оценки на блоковете от първия етап на процедурата за енергийно обновяване

Класирането от първия етап на процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд  по Националния план за възстановяване и устойчивост е публикувано в публичния модул на ИСУН 2020, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Така общините вече имат достъп до индивидуалните оценителни листове на всеки проект.

Всички граждани, които искат да се запознаят детайлно с получената оценка на блока си по отделните критерии в “Група I. Критерии за административна допустимост” и “Група II. Критерии за оценка на качеството”, могат да го направят чрез общинската администрация, подала проектното предложение.

Оценката за пет от критериите в “Група II. Критерии за оценка на качеството” е автоматична. Точките се образуват на базата на първичните документи и въведените от общините в системата данни за индикатора за енергийни спестявания, индикатора за намаляване на въглеродни емисии, индикатора за площ на сградата посочени в т. 5 от формуляра, бюджета на проекта в т. 7 от формуляра и данните за процента на собствениците участващи в сдружението посочени в т. 12 от формуляра.

Снимка: Община Свиленград

Методиката за оценяване на всяко предложение за изпълнение на инвестицията е подробно описана в точка “16. Ред за оценяване на предложения за изпълнение на инвестиция” и точка “17. Критерии за оценяване на предложения за изпълнение на инвестиция” от насоките за кандидатстване за първия етап на процедурата.

“Ще проведем срещи с всички недоволни кметове, за да обясним как е направена оценката на проектните предложения за саниране на многофамилни жилищни сгради по процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост”, каза министър Андрей Цеков в интервю за бТВ. Кметове на няколко общини поискаха преразглеждане на класирането на многофамилните жилищни сгради за енергийно обновяване заради съмнения за фалшиви енергийни обследвания.  Ако от Агенцията за устойчиво енергийно развитие към Министерството на енергетиката получим становища, че данни в сертификати не отговарят на действителността, ще бъдат извършени корекции в оценките на въпросните сгради, каза министърът.  Също вчера Цеков напомни, че с тази процедура санирането не спира. “В различните програми, които се управляват от МРРБ, има допълнително средства”, каза министърът.

Още от Built.bg:  България не е готова за присъединяване в еврозоната, според ЕК

“Предстои втората подмярка на стойност 282 млн. лв., която е с 20 на сто съфинансиране. Освен това има 409 млн. лв. за енергийна ефективност по Програма “Развитие на регионите”, от които 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини, 150 млн. лв. – за всички останали и 196 млн. лв. са предвидени целево за областите, които са засегнати от енергийния преход – Стара Загора, включително Казанлък, Кюстендил и Перник и свързаните с тях общини. Към края на т.г. трябва да започне да функционира Националният декарбонизационен фонд, който също ще финансира такива проекти”, напомни още министър Цеков в телевизионното си интервю.

Снимка: Община Ловеч

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам