Бюлетин

МРРБ: С приемането на проектонаредба се очаква повишаване на дълготрайността и устойчивостта на строежите

Проект на Наредба за изпълнение и приемане на земни работи, земни съоръжения, земна основа и фундаменти е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Проектонаредбата е подготвена от работна група, създадена със заповед от 18 септември 2020 г. на ресорния министър.

С приемането на проекта на Наредба се очаква повишаване на дълготрайността и устойчивостта на строежите, осъвременяване на изискванията за изпълнение, контрол и приемане на земни работи и земни съоръжения; както и за изпълнение на фундиране, контрол и приемане на земна основа и на фундаменти. Очаква се също и улесняване на органите за контрол по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) при изпълнение на задълженията им, се посочва в мотивите на проекта.

С приемането на подзаконов нормативен акт – наредба, ще бъдат заменени досегашните Правила за приемане на земни работи и земни съоръжения от 1988 г., допълнени през 1993 г., и Правилник за приемане на земната основа и на фундаментите от 1985 г. С приемането на новата наредба ще се хармонизира националното законодателство с ресорни европейски изисквания.

Предложено е наредбата да влезе в сила шест месеца след обнародването й, за да могат участниците в строителството, държавните и общинските органи, браншовите организации и бизнесът да се запознаят с новите изисквания за изпълнение и приемане на земни работи, земни съоръжения, земна основа и фундаменти. По тази начин ще се осигури и възможност възложителите и проектантите на строителни обекти да съобразят организацията на дейностите по изпълнение на инвестиционни проекти, като вземат предвид, че инвестиционни проекти, изработени в съответствие със старите правила, ще следва да бъдат внесени за одобряване пред компетентните органи по ЗУТ до влизането на наредбата в сила. В 6-месечен срок от нейното обнародване инвестиционните проекти, които се внасят за одобряване, трябва да са съобразени с нейните изисквания.

Още от Built.bg:  Какво породи дипломатическия скандал между Гърция и Великобритания

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам