Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МРРБ започва пълен одит на строежите и ремонти на пътищата, магистралите и инженерните съоръжения към тях

Снимки: БТА

Работа по изграждане на три тунела под Стара планина и пълен одит на строежа и ремонт на пътищата, магистралите и инженерните съоръжения към тях, са основните приоритети на МРРБ, обяви пред журналисти Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Има проблеми с узаконяването на магистралите, свързани с проектирането, с отчуждителни процедури и ОВОС, посочи министърът. Незаконно строителство на магистрала “Хемус” на думи и де факто има, но по документи няма, каза Караджов и обърна внимание, че се задава се проблем с индексирането на цените на строителните дейности, за които пътните фирми настояват.

Трите тунела са при проходите Петрохан, Шипка и този, който ще е част от магистрала “Черно море”.

Проектите за тунели под проходите Петрохан и този по магистрала “Черно море” са в много начална фаза и едва след една- две години може да се премине към възлагане на дейности.

Тунелът под Шипка е в по-напреднала фаза. За мен беше изненада, че пътното платно в тунела ще е само с две ленти. Мисля, че тунелът трябваше да е с двулентово движение в едната посока, каза Караджов.

Ще се прави одит и ревизия на текущата поддръжка на пътищата и новото строителство, правено през последната година. За поддръжка на пътищата обикновено се отделят 300 милиона лева, като всички са наясно, че са нужни 1,2 млрд. лева. Тези пари обикновено се изсипват в края на годината от излишъка в бюджета, но вече няма да е така, посочи министърът.

МРРБ предвижда да даде тази година 2,8 милиарда лева за ремонт на над три хиляди километра пътища, включително и на 163 километра магистрали. Парите и дейностите за този ремонт ще бъдат заложени в бюджета за тази година, посочи той.

Още от Built.bg:  Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян. Състоянието му е критично

Основен приоритет на МРРБ във ВиК сектора е да има чиста вода за пиене. Досега основните усилия са били към отпадните води. През ВиК холдинга ще се търсят пари за проекти за пречистване на водата, уточни Караджов. Засега цената на водата е регулирана от КЕВР и ще се търси начина за компенсиране на цената на електроенергията, платена от ВиК дружествата и те да не излизат на загуба.

Ще искаме намаляване на загубите за вода по водопроводната мрежа. Средноевропейският процент за загуби е 35, но ние много трудно ще стигнем до това ниво, каза Караджов.

Във работата на ВиК дружествата ще се насърчава повишаването на енергийната ефективност и включване на възобновяеми енергийни източници. Ще се работи и за разделянето на битовата канализация от тази, която събира дъждовната вода.

Сега, при проливни дъждове, пречиствателните станции се претоварват с дъждовна вода и дефектират, посочи Караджов.

В МРРБ ще се засили контрола на ВиК фирмите и процедурите, които правят по закона за обществените поръчки, каза Караджов. Във ведомството се работи по проект за промени за Закона за устройство на територията, за дигитализация на инвестиционния процес и за влизането в сила на заповедите за премахването на незаконни сгради, особено по Черноморието.

“Щe пpoвepим дaли имa тaĸивa зaпoвeди, пo ĸoитo нe ce paбoти“, oбяcни регионалният министър.

Санирането на жилищните сгради също ще е във фокуса на вниманието на МРРБ, защото интереса на хората към тази програма е много голям, посочи министърът.

В идейна фаза е и строеж на четири моста по река Дунав при Силистра, Русе, Никопол и Оряхово и още един, дублиращ Аспаруховия мост, който да поеме трафика на магистрала “Черно море”, каза Караджов.

Още от Built.bg:  Джанет Йелън призова мениджърите на германските банки да затегнат спазването на санкциите срещу Русия

Щe бъдe cъздaдeн фoнд зa peгиoнaлнo paзвитиe, ĸoйтo тpябвa дa peши пpoблeмa c peмoнти oт AΠИ, cлeд ĸoитo пътищa в paзличнитe oбщини ocтaвaт paзĸoпaни. 

Министър Kapaджoв беше категоричен, чe инxayc пpoцeдypитe нямa дa ce изпoлзвaт, a инжeнepингът щe бъдe cвeдeн дo минимyм.

Щe зaлaгaмe нa чиcтo пpoeĸтиpaнe, чиcтo извaждaнe нa ĸoличecтвeни cмeтĸи и oфepти пo ЗOΠ, ĸaĸтo и ниĸaĸвo oтĸлoнявaнe oт тяx“, ĸaтeгopичeн обясни министърът на регионалното развитие и благоустрийството.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам