Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МС: Констатирани са сериозни нарушения при проверката на “Балкански поток”

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на „Балкански поток“, която министър-председателят в оставка Кирил Петков разпореди преди два месеца, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Петков възложи на две междуведомствени работни групи да извършат задълбочени проверки на административните процедури при проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура между българо-турската и българо-сръбската граница („Балкански поток“), проведени от държавните институции. Проверени са също така обществените поръчки, проведени от „Булгартрансгаз“ ЕАД във връзка с проектирането и изграждането на газопровода „Балкански поток, доставката и въвеждането в експлоатация на компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“, както и на изпълнението на сключените договори за обществени поръчки.

Резултатите от проверката сочат редица нарушения, включително на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Веднага след като се запозна с констатираните от двете междуведомствени работни групи нередности, на свой ред премиерът Кирил Петков разпореди в рамките на вчерашния ден да бъдат сезирани МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за последващи действия.

При извършените проверки от членовете на двете междуведомствени работни групи са установени: Нарушения при регистриране и отчитане на наличността на Пътна карта; Нарушения и на екологичното законодателство; Нарушения при финансирането на дейностите по проект „Разширения на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница“; Нарушения на обществени поръчки, проведени във връзка с изпълнението на проекта; Нарушения при възлагане на обществени поръчки; Нарушения на трудовото законодателството.

Пълният списък с констатираните нарушения, както и предложенията на двете междуведомствени може да бъдат прочетени на интернет страницата на Министерския съвет.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам