Бюлетин

“Мудис” понижи до “негативна” перспективата за цялата банкова система на САЩ

Международната рейтингова агенция “Мудис” (Moody’s) понижи перспективата за цялата банковата система на САЩ от “стабилна” до “негативна”, позовавайки се на “бързо влошаваща се оперативна среда”, предаде Си Ен Би Си.

“Мудис”, която е една от трите големи рейтингови агенции, заяви, че е взела това решение в светлината на фалитите на ключови банки, които накараха регулаторните органи да се намесят в неделя с извънреден план за спасяване на вложителите и други институции, засегнати от кризата.

“Променихме от “стабилна” на “негативна” перспективата пред банковата система на САЩ, за да отразим бързото влошаване на оперативната среда след масовото теглене на депозити от “Силикон вели банк” (Silicon Valley Bank – SVB), “Силвъргейт банк” (Silvergate Bank) и “Сигничър банк” (Signature Bank – SNY) и след фалитите на Ес Ви Би и “Сигничър”, се казва в съобщението на “Мудис”.

Снимка: AP

Късно вчера рейтинговата агенция предупреди, че понижава или подлага на преглед за понижаване рейтинга на седем отделни институции.

Тези стъпки са важни, тъй като могат да повлияят на кредитните рейтинги и съответно на разходите по кредитиране за сектора.

При понижаването на рейтинга на целия сектор “Мудис” отбеляза извънредните действия, предприети от американските регулатори за укрепване на засегнатите банки. Агенцията обаче заяви, че все още има опасност други финансови институции с нереализирани загуби или незастраховани вложители да бъдат изложени на риск.

Управлението за федерален резерв създаде механизъм, който да гарантира, че институциите, засегнати от проблеми с ликвидността, ще имат достъп до парични средства. Министерството на финансите подкрепи програмата 25 млрд. долара и обеща, че вложителите с над 250 000 долара в Ес Ви Би и “Сигничър” ще имат пълен достъп до средствата си.

Според “Мудис” обаче опасенията се запазват.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам