Бюлетин

Музеят в Търговище получи финансиране за реставрация на знакови възрожденски сгради

Регионалният исторически музей в Търговище е подкрепен от Министерството на културата в мисията за опазването на старинни възрожденски сгради, знакови за града. Музеят кандидатства в сесията за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията с два проекта, които са одобрени, съобщи директорът Магдалена Жечева. 

С парите ще се осъществи третият етап – интериори, от проекта ,,Консервация и реставрация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище, недвижима културна ценност с национално значение“. Финансиране има и за проекта „Koнcepвaциoннo-pecтaвpaциoнни paбoти по фасадите и покрива на 3axapиева къщa. Предстои реализация на дейностите. За третия етап по опазването на Хаджи Ангеловата къща са отпуснати 210 866 лв. Реставрационните дейности по фасадите на Захариевата къща са на стойност 152 571 лв.

Работата на музейния екип през последните години е насочена към съхраняването на Хаджи Ангеловата къща – недвижима културна ценност с национално значение. Сградата е образец на българската възрожденска жилищна архитектура, ценен исторически паметник. В нея е представена Етнографската експозиция на музея. С подкрепата на Министерството на културата през последните години са изработени цялостен архитектурен проект за консервация и реставрация, реализираха се първият и вторият етап от дейностите. Скромно финансово участие има и търговищкия музей, посочват от ръководството.

Изработването на архитектурния проект за консервация и реставрация на Захариевата къща е финансирано от Община Търговище през 2020 г.

Целта на двата проекта е възстановяване на оригинален и въздействащ външен вид и интериори на двете възрожденски сгради, които отново да придобият представителен и безопасен облик за  гостите на музея и града. Това ще е поредната важна и наложителна стъпка към опазването на недвижима културна ценност от времето на българското Възраждане. Ще се осигурят подходящи условия за работа на музейните специалисти и за разгръщане на музейни дейности и работа с музейна публика.

Още от Built.bg:  Блумбърг: Шефът на строителния гигант "Евъргранд" е поставен под наблюдение от китайската полиция

Справка показва, че домът на видния търговец Хаджи Ангел х. Друмев е най-представителният паметник на местната възрожденска жилищна архитектура от средата на ХІХ в., разположен в началото на квартал Варош. Къщата е ценно свидетелство за прочутия традиционен ескиджумайски (търговищки) панаир, както и за трагичните януарски дни на 1878 г., преживени при Освобождението на града.

Захариевата къща е разположена също в квартал Варош, в съседство със Славейковото училище. Построена през 1866 г. от търговеца х. Захария Тончов (Николов), който имал търговска кантора в Цариград. През годините къщата е използвана за училищна сграда, болница, общежитие и др. От 1972 г. в нея се помещава администрацията на Регионалния исторически музей. Tя е недвижима културна ценност с местно значение.

Сега сградата е във видимо лошо състояние, което се задълбочава с годините. Щетите са по фасади и дограма. Проектът предвижда дейности по консервация и реставрация на фасадите, дървените елементи и дограмата, отстраняване покривни дефекти, предизвикващи течове.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам