Бюлетин

МВФ подобрява оценката си за ръста на световната икономика до 3 на сто за тази година

Очаква се глобалният икономически растеж да се забави с 0,5 процентни пункта до 3 на сто  на годишна основа през 2023 г., след което да запази този темп и през 2024 г. Това показва най-новата актуализирана прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) за перспективите пред световната икономика. В сравнение с предишната прогноза на МВФ, която бе публикувана през април, заложеното за тази година нарастване на световното икономическо производство сега е с 0,2 процентни пункта по-високо, а за догодина е без промяна.

Все пак световната икономика ще се забави през 2023 г. – 2024 г., оставайки доста под средния годишен ръст, отчетен през периода 2000 г. – 2019 г., който бе 3,8 на сто, съобщи Фондът.

Забавянето се дължи на развитите икономики, които отчитат по-слабо промишлено производство, както и специфични рискови фактори, които компенсират по-силната активност в сектора на услугите, пише в заключенията от доклада.

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на развитите икономики ще намалее от 2,7 на сто през миналата година до 1,5 на сто през настоящата година, което все пак е с 0,2 на сто нагоре спрямо оценките от април. За 2024 г. МВФ предвижда развитите икономики да нараснат с 1,4 на сто,  колкото бе посочено и през пролетта.

Пиер-Оливие Гуринчъс, снимка: AP

Икономиката на еврозоната, която все още изпитва негативните ефекти от миналогодишния рязък скок на цените на газа, причинен от войната в Украйна, е напът рязко да се забави, предупреждават експертите на Фонда. Все пак, в сравнение с пролетната прогноза, експертите подобряват оценките си за растеж с 0,1 процентен пункт за 2023 г. и за 2024 г., до съответно 0,9 на сто и 1,5 на сто.

Още от Built.bg:  ЕК не води процедура срещу България

В Германия обаче слабото представяне на промишленото производство и регистрираното свиване на БВП през първото тримесечие на 2023 г. водят до ревизирана надолу оценка, която сега показва, че германската икономика ще се свие с 0,3 на сто през настоящата година, докато през април се смяташе, че спадът ще е само с 0,1 на сто. Ръстът за 2024 г. обаче е ревизиран нагоре с 0,2 процентни пункта до 1,3 на сто.

За Франция, втората по големина икономика от еврозоната, МВФ леко е подобрил очакванията си спрямо април, като сега предвижда икономически ръст с 0,8 на сто през 2023 г. и с 1,3 на сто през 2024 г. По-рано Фондът предвиждаше френската икономика да се разшири с 0,7 на сто през тази година и да остане без изменение през 2024 г.

Предвид по-силните сектори на услугите и туризма, икономическият растеж за тази година е ревизиран нагоре в Италия (с 0,4 процентни пункта) до 1,1 на сто, както и в Испания (с 1 процентни пункта) до 2,5 на сто. През идната година нарастването на БВП и в двете страни ще се забави съответно до 0,9 на сто и 2 на сто, сочат още най-новите оценки на МВФ.

За разлика от пролетната си прогноза, сега МВФ очаква британската икономика да нарасне с 0,4 на сто тази година. След като икономическата продукция на Великобритания бе нагоре с 4,1 на сто през 2022 г., за настоящата година МВФ бе заложил на рецесия през пролетта. Фондът предвижда икономиката на страната да се разшири с 1 на сто през 2024 г., което е без промяна в сравнение с доклада, публикуван през април.

Още от Built.bg:  Борислав Михайлов подаде оставка

В САЩ растежът ще се забави от 2,1 на сто през 2022 г. до 1,8 на сто през 2023 г., след което допълнително ще отслабне до 1 на сто през 2024 г., пише още в доклада. За 2023 г. прогнозата е преразгледана нагоре с 0,2 процентни пункта заради устойчивия ръст на потреблението през първото тримесечие вследствие на все още затегнатия пазар на труда. Въпреки това не се очаква този импулс за растеж на потреблението да продължи, тъй като потребителите до голяма степен са изчерпали спестяванията си, натрупани по време на пандемията, алармират експертите. Те предвиждат, че  американската икономика ще се разшири с 1 на сто догодина, докато през пролетта бяха заложили на ръст с 1,1 на сто.

В нововъзникващите пазари и развиващите се икономики перспективите за растеж са като цяло стабилни за 2023 г. и 2024 г., въпреки че има забележими промени в различните региони, пише още в доклада.

В нововъзникващите пазари и развиващите се икономики МВФ предвижда растежът на икономиките да бъде средно 4 на сто през 2023 г. и 4,1 на сто през 2024 г.

Растежът на нововъзникващите и развиващите се икономики в Европа, сред които е и България, се очаква да нарасне до 1,8 процента през 2023 г. Това е с 0,6 процентни пункта над заложената през април прогноза на МВФ. За идната 2024 г. растежът е оценен на 2,2 на сто, което обаче е с 0,3 процентни пункта под пролетните оценки на Фонда.

Нововъзникващите и развиващи се европейски икономики включват Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Унгария, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

Още от Built.bg:  Добивът на изкопаеми горива през 2030 г. се очаква да бъде два пъти над нивата, съвместими с климатичните цели

МВФ коригира и прогнозата си за икономически растеж на Русия, като сега международната институция очаква руският БВП да нарасне с 1,5 на сто тази година, което е с 0,8 на сто повече от предишната прогноза на Фонда. За 2024 г. експертите очакват икономическият ръст на Русия да бъде 1,3 на сто, колкото бе заложено и в доклада от април.

Снимка: AP

Инфлацията по света се очаква да спадне от 8,7 на сто през миналата година до 6,8 на сто тази година и 5,2 на сто през 2024 г.

Прогнозата на глобалната инфлация за 2023 г. е преразгледана надолу с 0,2 процентни пункта, до голяма степен заради ниската инфлация в Китай. Прогнозата за 2024 г. е преразгледана нагоре с 0,3 процентни пункта, което отразява по-високата от очакваната базова инфлация.

Очаква се около три четвърти от икономиките по света да регистрират по-ниско средно ниво на инфлация през 2023 г. спрямо 2022 г.  Затягането на паричната политика постепенно ще намали инфлацията. Като основна причина за това ще бъде спадът на международните цени на суровините, пише в доклада.

Нарастването на световната търговия ще намалее от 5,2 на сто през 2022 г. до 2 на сто през настоящата година, преди да се покачи до 3,7 на сто през 2024 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам