Бюлетин

МВФ: Украинската икономика се адаптира към войната и ще продължи да расте догодина

Снимка: AP

Украинската икономика се адаптира добре към военновременните условия след руската инвазия и ще продължи и догодина да расте, заяви зам.-шефът на мисията на МВФ в страната Нейтън Епстийн, цитиран от Ройтерс.

По думите му основните двигатели на икономиката на Украйна са вътрешното търсене и доброто ниво на частното потребление.

“Икономиката се адаптира добре към военните условия и показва завидна устойчивост. Очакваме растежът да продължи и догодина”, заяви той на медиен брифинг.

През юли МВФ прогнозира растежът на украинската икономика за 2023 г. да бъде между 1 и 3 на сто. Според Епстийн по-вероятно е той да се доближи до горната граница.

Мисията на МВФ е в Киев за срещи с представители на правителството и обсъждане на макроикономическите цели и структурните реформи, като част от втория преглед на програмата на Фонда за отпускане на заем на страната в размер на 15,6 милиарда долара.

Според представителите на МВФ програмата се изпълнява добре и украинското правителство постига качествените си цели, но все още трябва да работи по структурните задачи, изискващи мерки в сферата на управлението, борбата с корупцията и финансовата политика.

Четиригодишната програма за Киев е част от глобален пакет на обща стойност 115 милиарда долара в подкрепа на икономиката на страната, която се бори с руската инвазия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам