Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МВФ: Войната в Украйна може да промени фундаментално световния икономически и политически ред

Руската инвазия в Украйна ще засегне световната икономика, като забави растежа и предизвика покачване на инфлацията, и би могла фундаментално да промени световния икономически ред в дългосрочен план, заяви Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

Освен че предизвиква човешки страдания и мащабни потоци от бежанци, войната води до увеличение на цените на енергията и хранителните продукти, засилвайки инфлацията и оказвайки натиск върху стойността на заплатите. В същото време се нарушават търговията, снабдителските вериги и доставките във всички съседни на Украйна страни, изтъква фондът в комюнике, публикувано на сайта му.

Конфликтът оказва натиск и върху бизнес доверието и поражда неяснота сред инвеститорите, която ще понижи цената на активите, ще затегне финансовите условия и може да предизвика изтегляне на капитали от нововъзникващите пазарни икономики, посочват експертите на МВФ.

Конфликтът нанася тежък удар на световната икономика, който ще засегне растежа и ще покачи цените“, отбелязва финансовата институция.

Ръководителите на МВФ вече заявиха, че очакват да преразгледат към понижение предишните си прогнози за световен икономически растеж от 4,4 процента през 2022 г. В комюнике, публикувано вчера, те намекнаха, че прогнозите им за регионалния растеж ще трябва да бъдат преразгледани към леко понижение.

Снимка: www.imf.org

МВФ ще публикува преразгледаните си прогнози на 19 април.

Според фонда продоволствената несигурност може да се задълбочи в някои райони на Африка и Близкия изток, където страни като Египет внасят 80 процента от пшеницата си от Русия и Украйна.

В по-дългосрочен план, според доклада, войната може да промени фундаментално световния икономически и геополитически ред, ако се промени търговията с енергия, ако веригите за доставки се преоформят, ако платежните мрежи се раздробят и ако страните преразгледат валутните си резерви.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика

МВФ предрича дълбоки рецесии в Украйна и Русия и посочва, че в Европа могат да настъпят значителни сътресения с вноса на природен газ и други, по-големи, с веригите за доставки. В Източна Европа, където бяха приети повечето от 3-те милиона бежанци от Украйна, разходите за финансиране ще нараснат в резултат на това.

Според фонда страните в Кавказ и Централна Азия с по-тесни търговски и платежни системни връзки с Русия ще бъдат по-засегнати от рецесията и санкциите, въведени след нахлуването в Украйна. Това ще намали търговията, плащанията, инвестициите и туризма.

В Азия най-голямо отражение ще има за вносителите на петрол от АСЕАН, Индия и някои острови в Тихия океан, докато нови субсидии за горивата ще облекчат отражението от конфликта в Япония и Южна Корея, отбелязва МВФ.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам