Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

На фона на скъпия газ: Газпром с рекордна печалба

Building High Lake Boats Ports  - LuidmilaKot / Pixabay

Руският газов холдинг Газпром отчете днес рекордна нетна печалба от 581,8 милиарда рубли (7,8 милиарда долара; 6,8 милиарда евро) за третото тримесечие, като отражение на високите цени на природния газ, и обяви, че очаква още по-висок резултат през последните три месеца на годината, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Синьоро гориво поскъпна при ограничени доставки на фона на широко икономическо възстановяване, достигайки рекордно високи стойности в Европа, която е основен източник на приходи за Газпром, припомня Ройтерс.

Някои политици и експерти обвиняват контролираната от Кремъл компания, че не доставя достатъчно газ за облекчаване на кризата. Газпром твърди, че изпълнява всички договорни задължения за доставка.

За същото тримесечие на 2020 година компанията бе на загуба от 251 милиарда рубли, а предишна исторически висока печалба бе близо 536 милиарда рубли през първите три месеца на 2019 година.

“Очевидно е, че цената на нашите доставки за Европа ще бъде значително по-висока през четвъртото тримесечие, което ще има положително въздействие върху резултатите за цялата година”, каза в изявление заместник-изпълнителният директор на Газпром Фамил Садигов, цитиран от Ройтерс.

По данни на Газпром средната цена на неговия газ в Европа и други региони е скочила до 313,40 долара за 1000 кубични метра през третото тримесечие от 117,2 долара година по-рано.

Приходите на компанията за периода от юли до септември са се повишили до 2,4 трилиона рубли, което също е тримесечен рекорд, спрямо 1,4 трилиона година по-рано.

Междувременно руският национален авиопревозвач Аерофлот отчете първата си тримесечна нетна печалба от 2019 година досега благодарение на ускореното възстановяване на вътрешния и международния трафик.

Още от Built.bg:  АПИ предлага: без тежкотоварни автомобили през Петрохан в пиковите часове и през уикендите

Чистата печалба на авиокомпанията за третото тримесечие възлиза на 11,6 милиарда рубли (155 милиона долара) в сравнение със загуба от 21,14 милиарда рубли преди година.

Вътрешният трафик на Аерофлот се е увеличил, след като Русия се въздържа от налагане на пълно блокиране по време на новата вълна от инфекции.

През третото тримесечие броят на пътниците на Аерофлот на вътрешния пазар е бил с 27,4 на сто по-висок спрямо същия период на 2019 година, преди пандемията.

Възстановяване на трафика бе отчетено днес и в САЩ, където Американската администрация за сигурност на транспорта (TSA) е проверила в неделя 2,45 милиона пътници на авиокомпании – най-голям брой дневно от началото на пандемията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам