Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Национална полиция и ДАНС влязоха в “Булгаргаз”

Снимка: БТА

От “Булгаргаз” съобщиха, че в дружеството се извършват няколко проверки от контролни органи, включително от служители на ДАНС и ГДНП. Оттам допълват, че “Булгаргаз” ЕАД редовно е обект на одитни и други проверки от страна на компетентните институции, в качеството си на обществен доставчик със стратегическо значение за българския газов пазар. Съобщава се още:

Считаме, че това е необходимо и полезно за укрепване на доверието на обществото към работата на дружеството

Екипът на “Булгаргаз” ЕАД оказва пълно съдействие на представителите на проверяващите институции, като продължава работа в полза на собственика на дружеството – българската държава, на неговите клиенти и на българското общество, се посочва в съобщението. Дружеството приема проверките като добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ.

Снимка: БТА

По-рано днес, по време на парламентарния контрол, министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че”Булгаргаз” е имал възможност да получи пълните обеми природен газ, които са договорени с Азербайджан. Това той съобщи, в писмен отговор на въпрос на депутата от парламентарната група на “Демократична България” Ивайло Мирчев. Депутатът от ДБ попита дали се разследват причините България да не получава договореното количество азерски газ, както и дали е установена връзка между незавършването на интерконектора IGB, който е системно забавян, за да не се внася пълния обем азерски газ.

Енергийният министър Николов уточнява, че съгласно сключения договор между “Булгаргаз” и “Азербайджан газ съплай къмпани” (Azerbaijan Gas Supply Company – AGSC), IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Според него обаче това не означава, че за “Булгаргаз” не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ. Николов допълва:

Вследствие на всички извършени действия от “Булгаргаз”, включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на AGSC

Според договора азерската компания трябва да доставя на България по 1 млрд. куб метра природен газ годишно.

Още от Built.bg:  Шест институции участват в проверката в данъчните складове на "Лукойл" у нас

Министърът на енергетиката информира, че в момента се преговаря с азербайджанската страна на най-високо правителствено ниво относно възможностите за доставяне на пълните договорени обеми по алтернативни маршрути.

Снимка: БТА

Припомняме, че на 1 януари от “Булгаргаз” публикуваха на сайта си официална позиция, в която отговарят на въпроса защо България получава само част от договорените количества природен газ от Азербайджан. Според обществения доставчик единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България), който не е изграден.

През 2020 г. азерският доставчик е информирал “Булгаргаз”, че започва доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, но газопроводът IGB не беше изграден. Тогава от обществения доставчик написаха:

При това положение Булгаргаз ЕАД не само че не може да получава природен газ съгласно договора, но е заплашен и от неустойки

Според “Булгаргаз” азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод, освен по IGB, нито – да доставя всички количества, които би доставила по IGB. След като вече няколко пъти пускането на газопровода IGB се отлага, “Булгаргаз” ЕАД не е имал друг избор, освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение с изричното съгласие на доставчика.

Депутатът Ивайло Мирчев поставя и въпрос дали е анализирано решението на “Булгаргаз” да намали ангажираните количества в гръцката преносна система от 14 400 на 10 000 мегаватчаса на при входната точка от ТАП в гръцката система – Неа Месемврия, което ще се задържи до юни 2022 г., тъй като недостиг на капацитет не е установен. Той пита дали това доказва умисъл в действията на “Булгаргаз”.

Още от Built.bg:  Джанет Йелън призова мениджърите на германските банки да затегнат спазването на санкциите срещу Русия

От гледна точка на Министерство на енергетиката няма обективна причина за намаляване на договорените количества от 14 400 на 10 000 мегаватчаса на ден, посочва министър Николов. Той добавя, че поради тази причина министерството, съвместно с Българския енергиен холдинг, изясняват причините за действията на “Булгаргаз”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам