Бюлетин

Националният съвет по биологично разнообразие ще разгледа предложения за защитената зона „Кресна“

Предложенията за природозащитните цели за защитените зоните „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“ ще бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет по биологично разнообразие към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това е заложено в дневния ред, публикуван на сайта на ведомството. Заседанието е насрочено за 13 октомври, четвъртък.

Очаква се да бъде обсъден протокол за консенсусно приемане на природозащитните цели на защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“, разположени в района на Кресненското дефилe.

Одобряването на целите е задължително условие за изработване на нова адекватна екологична оценка (ОВОС), която да разреши казуса с Кресненския пролом при автомагистрала „Струма“, отбелязват от екологично сдружение „За Земята“. Оттам твърдят, че липсата на тези цели е една от причините Европейската комисия да откаже финансирането на варианта на магистралата през 2019 г.

АМ “Струма”, снимка: АПИ

Официалното одобряване на консенсусното научно предложение е от решаващо значение, за да спазим европейските изисквания, да избегнем тежки финансови санкции и да осъществим проекта за АМ „Струма“, коментира Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“.

Природозащитниците призовават да бъдат спазени изискванията на Европейската комисия и на Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна.

В началото на август министърът на екологията в кабинета “Петков” Борислав Сандов съобщи във фейсбук, че е спрял изпълнението на проекти в Кресненското дефиле след получено на 27 юли т.г. писмо от ЕК. Той посочват, че Брюксел очаква нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с “Натура 2000” на магистрала “Струма” за лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като, по думите му, равностойно се оценят отново всички възможни алтернативи.

Още от Built.bg:  По време на КОП28 ОАЕ обявиха създаването на нов частен инвестиционен фонд за климатични действия

При встъпването си в длъжност служебният министър на екологията Росица Карамфилова заяви, че екипът й ще работи за решаването на казуса с трасето на „Струма“, като отбеляза, че това е район с богато биоразнообразие. На пресконференция тогава тя подчерта, че зоново специфичните природозащитни цели за двете защитени зони в района ще бъдат във висока степен определящи за развитието на пътя.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам