Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Националният военен университет “Васил Левски” ще става “умен”

Националният военен университет “Васил Левски” ще инвестира в нови технологии за намаляване на сметките за електричество и топлоенергия, съобщи началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов.
Усилията на университета са към изграждане на модерна и умна инфраструктура, базирана на соларни панели, климатизация и енергоспестяващо осветление, за да се гарантират нормалните битови условия във всички негови корпуси допълни той за БТА.

Проектът е част от концепцията за развитие на университета в няколко направления. Първата част е изграждане на цялостен градоустройствен план на района на университета, с обследване на всички собствени терени и сгради.

Идеята е всяка една сграда да се превърне в “умна”, т.е. колкото енергия потребява, толкова и да си самопроизвежда, чрез соларни панели на всеки покрив, цялостна климатизация и когенерация.
Крайната цел е да се придобие максимална автономност на университета, без да зависи от обстоятелствата, които налага енергийният пазар, отбеляза ген. Маламов.

Това е инвестиция в бъдещето, а и институционален пример за функционираща зелена енергия, отбеляза той.

В края на февруари ръководството на Военния университет ще се опита да стартира обществена процедура за избор на проектантска фирма, за да започне по най-бързия начин реализацията на намерението, каза още той.

По думите му този проект е належащ, защото последната сметка за електроенергия, която е получило висшето училище, е била пет пъти по-висока от тези, плащани досега.

За ситуацията е било уведомено Министерството на отбраната, откъдето са изпратили уверение, че дейността на училището ще бъде подпомогната, за да не бъде нарушена подготовката на курсантите и всички обучаеми в университета за нуждите на Българската армия, посочи Маламов.

Още от Built.bg:  Световната банка: България се доближава постепенно до средните доходи в ЕС, но пътят й на развитие остава неравномерен

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам