Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале

Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале за архитектура 2023 от началото на изложението, което бе открито в края на май, съобщиха от Камарата на архитектите в България (КАБ). Независимо че е разположен извън основните локации на Венецианското биенале – Giardini и Arsenale, българският павилион се превърна в притегателно място за почитателите на архитектурата и изкуството, отбелязват от КАБ.

Много от посетителите са споделили своите впечатления по темата на павилиона “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина” в книгата за отзиви. Cpeд тях ce срещат ĸaĸтo cилни eмoции, тaĸa и ĸoнcтpyĸтивни предложения и мотивирани мнения.

Концепцията на павилиона е посветена на демографската криза в България, големия брой изоставени училища и изследва възможностите за възраждане на тези райони.

Авторите на проекта организираха поредица от събития, на които бе дискутирана ролята на архитектурата и урбанизацията във възстановяването на обезлюдените райони. Участниците изследваха възможностите за внедряване на технологии и развитие на малките и изоставени населени места. Предложени бяха разнообразни решения като създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти и подкрепа за местното производство и различни източници на енергия.

Оригиналната концепция за образованието в съчетание с автентични мебели от България осигури висока оценка на българския проект от най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство в Италия – Artribune, посочват от КАБ.

Проектът “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина” на POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

Според кураторите в изоставените и пустеещи сгради може да се вдъхне нов живот, затова чрез павилиона те искат да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

Още от Built.bg:  За по-достъпни жилища: Шанхай намалява началната вноска за жилищен кредит

Българският павилион може да бъде разгледан от гостите на Биеналето за архитектура до 26 ноември тази година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам