Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Над 10 200 проекта за по-малко от пет месеца са подадени от фирми по Плана за възстановяване и устойчивост

Над 10 200 са подадените проектни предложения по първите две процедури от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – “Технологична модернизация” и “ИКТ решения и киберсигурност”, съобщават от пресцентъра  на Министерството на иновациите и растежа.

Те са на обща стойност над 765 млн. лв., сочат данни на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” към министерството.

По първата отворена процедура за България по Плана за възстановяване “Технологична модернизация“ – бяха подадени 2537 проектни предложения за 633 841 469 лв. безвъзмездна финансова помощ при очаквани 1300-1400 проекта. Общата стойност на заявените средства е над 1 млрд. лева. безвъзмездна финансова помощ започна на 22 юли 2022 г. и приключи на 21 септември 2022 година. Бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв. и е насочена към микро-, малките и средни предприятия. Документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. След първата фаза, за оценка и класиране продължават 2000 фирми. Преди Нова година МИР ще обяви компаниите, които ще получат финансиране от Плана за възстановяване по линия на министерството.

Мярката ще подпомогне бизнеса в закупуването на нови съоръжения и машини в производствени предприятия с цел обновление и модернизация на техническия им парк. Това са предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла, предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиостанции, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност. За микро-предприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия – до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лева.

Още от Built.bg:  Продажбите на жилища в САЩ достигнаха петмесечен връх

Общо 7689 проектни предложения бяха подадени по втората отворена процедура от Плана – “ИКТ решения и киберсигурност” за над 146 млн. лева. Кандидатстването по мярката започна на 17 октомври 2022 г. и приключи на 19 декември 2022 година. Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лева. По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и др.

На 12 декември за обществено обсъждане бе обявена и трета процедура по ПВУ – за “ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия” с бюджет от 200 млн. лева. Тя е за изграждане на фотоволтаични системи – т.нар. соларни панели и батерии за локално съхранение на енергия, а самата енергия ще се произвежда за собствена употреба, без да може да се препродава. 50% от инвестицията ще се финансира през Плана за възстановяване. За тях ще могат да кандидатстват освен микро-, малки и средни предприятия, но и такива със заети до 499 лица или с до 1500 души.

Последната за тази година – четвърта – процедура е за развойни дейности и интелектуална собственост на стойност от 120 млн. лева. Общественото обсъждане по нея приключи на 2 декември, а до дни се очаква да бъде отворена за кандидатстване от компании, получили „Печат за високи постижения“ от ЕК, за които финансирането в предишния програмен период не е стигнало.

Още от Built.bg:  Министър Милена Стойчева: Предстои създаването на Космическа агенция у нас

За рекордно кратък срок – между 40 и 50 дни – бяха одобрени и двете европрограми на министерството, извън Плана за възстановяване. Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 г. с бюджет 3 млрд. лв. бе изпратена в Брюксел на 16 август и одобрена от ЕК на 3 октомври и Програма “Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация” 2021-2027 г. с бюджет от 2,14 млрд. лв. – изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември. Само по двете нови програми заедно министерството на иновациите ще управлява общо над 5 млрд. лв. за периода 2021-2027 година. Те ще финансират ударно разработване и внедряване на иновации, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на фирмите. Още след 1 януари започва поетапно отваряне на отделните програми за кандидатстване. То става само електронно през системата ИСУН (https://eumis2020.government.bg/), а повече информация е публикувана на сайта на Министерството на иновациите и растежа (https://www.mig.government.bg/)

Минималният размер на заявеното безвъзмездно финансиране на индивидуален проекти по процедурата “Технологична модернизация за малки и средни предприятия“ бе на стойност 50 000 лв., а максималният такъв е диференциран в зависимост от категорията на предприятието както следва: 200 000 лв. за микропредприятия; 350 000 лв. за малки предприятия и 600 000 лв. за средни предприятия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам