Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Над 1000 пространства в София са облагородени по програмата “Зелена София”

Над 1000 пространства в града са облагородени по програмата “Зелена София” от нейното създаване през 2011 г., съобщи днес на онлайн заседание на Столичния общински съвет Лорита Радева, председател на Комисията по екология към Съвета.

Снимка: sofia-da.eu

Днес бе одобрен годишният финансов и технически отчет на Програма “Зелена София” за 2021 година. Носител на доклада е кметът на София Йорданка Фандъкова. В доклада, публикуван на интернет сайта на СОС, се посочва, че през 2021 г. по Програма “Зелена София” в районните администрации са подадени общо 187 проектни предложения. За финансиране са класирани и одобрени 181 проекта, тъй като в процеса на изпълнение бенефициент от район “Надежда” се отказва и не преминава процедурата по сключване договор. На това основание са финансирани 180 проектни предложения.

Размерът на средствата за финансиране на проекти за 2021 г., гласуван от СОС, е 550 000 лв. и е определен с годишния бюджет на Програмата. Разходите за реализирането на одобрените проекти възлизат на 543 872,53 лв. и са извършени в съответствие с разпоредбите, заложени в Правилата за управление на Програма “Зелена София”, приети от СОС, се посочва в доклада.

Снимка: facebook.com/SOfiaGreenCity

По време на дебатите преди гласуването възникна спор относно политиката на Столичната община относно зелените пространства в града. Опозицията упрекна управляващите в общината, че са изпуснали 15-годишния срок за отчуждаване на частни терени в зелените системи, който изтече на 28 януари тази година. Независимите общински съветници Методи Лалов и Борис Бонев казаха, че общината, с бездействието си през годините, е допуснала застрояване на зелени пространства и програмата “Зелена София” е само “прах в очите на хората”.

Още от Built.bg:  Благодатният огън слезе в храма над Гроба Господен

Борис Бонев отбеляза, че явно за ГЕРБ, който управлява Столичната община вече 17 години, опазването на зелената система не е приоритет, тъй като за толкова години проблемът още не е решен. Лорита Радева отговори, че зелената система на града е съществено променена от 2005 г., когато ГЕРБ е влязъл в управлението. Радева каза, че програмата “Зелена София” няма да реши проблемите с отнетите от зелената система пространства, които са създадени още преди много години чрез законите за реституцията и други процедури, но все пак е стъпка в правилната посока.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам