Бюлетин

Над 2400 жилища ще бъдат обновени по програмата за развитие на регионите

Krakow Unit Osiedle Blokowisko  - autokaremcom / Pixabay

За повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд и обществената инфраструктура се предвиждат малко над 293 млн. лв. по приоритетите “Интегрирано градско развитие” и “Интегрирано териториално развитие на регионите” на новата Програма за развитие на регионите 2021-2027 г.

Над 263 млн. лв. са средствата за чист градски транспорт, велосипедна инфраструктура и инфраструктура за алтернативни горива. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов при откриването на Sustainability Forum Sofia, съобщиха от министерството. До 2030 година в резултат на реализирането само на програмата за развитие на регионите се очаква подобряване на енергийните характеристики на над 2400 жилища, уточни зам.-министърът.

“С общи усилия, придържайки се към “зеленото мислене”, следвайки и прилагайки модерните технологии и практики, можем да създадем устойчива среда, отговаряща на европейските постижения. Стремим се да бъдем отворени и да споделяме максимално с всички заинтересовани страни, защото това е пътят към устойчивостта”, коментира Аспарухов. 

МРРБ работи и за стратиране на Програмата за енергийна ефективност в сградния фонд, която се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Заместник-министър Аспарухов обърна внимание на значението на меките мерки, които спомагат процесите на дигитализацията. Той отправи апел към общините да бъдат активни по отношение на общите устройствени планове, защото скоро трябва да се разработи единна информационна система, ГИС-базиран портал, който да стъпи върху действащи общи устройствени планове.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам