Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Над 350 млрд. евро ще струва енергийната криза на европейските потребители през 2022 г.

Ако се сбъднат прогнозите на пазарите, европейските граждани ще трябва да платят над 350 млрд. евро през 2022 г. заради увеличаването на цените на електроенергията и природния газ, заяви днес гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Изказването му беше по време на съвета на министрите на околната среда на ЕС в Брюксел, съобщи информационният портал iefimerida.gr, цитирана от БТА.

Скрекас каза още, че е необходимо да бъдат предприети инициативи на централно равнище чрез създаването на европейски механизъм за подкрепа на уязвимите домакинства и на малките и средните предприятия.

В изказването си на съвета Скрекас заяви, че Гърция подкрепя напълно пакета от мерки за намаляване на емисиите парникови газове с поне 55 процента до 2030 г., като за тази цел Гърция ще постави на обществено обсъждане първия национален климатичен закон с конкретни мерки като забрана за регистрация на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. и забрана за използване на горивни инсталации с петрол за отопление.

Гръцкият министър отбеляза още, че е осигурено финансиране от 250 млн. евро за намаляване на емисиите в корабоплаването в Гърция в рамките на интегриран план на стойност 625 млн. евро за декарбонизацията на гръцките острови, който ще бъде внесен скоро в Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам