Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Над 370 млн. лв. са предвидени за енергийно обновяване на публични сгради

В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени над 370 млн. лв. за енергийно обновяване на публични сгради. За енергийно обновяване на многофамилните жилища в Плана са заделени 1,2 млрд. лв.

Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на среща с Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел в България. Двамата обсъдиха областите от взаимен интерес, в които България и Израел могат да си сътрудничат.

„Енергийната ефективност е приоритет на българското правителство във всички сектори, в това число и във ВиК сектора. „Целта ни е да подменим ВиК съоръженията с енергоспестяващи, както и да прилагаме иновативни решения и технологии за намаляване на разходите за ток за ВиК услугата“, обясни министър Караджов.

Посланик Елрон подчерта, че страната ни може да разчита на богатия опит за управление на водите, който израелската страна има. Той информира, че в Израел от особено значение е проследяването и незабавното отстраняване на течове по водоснабдителната система, като в момента загубите на вода в някои общини там са около 5%.

„Нашият основен приоритет в отрасъл ВиК е чистата вода за пиене, затова се фокусираме върху качеството на питейната вода и изпълнението на съответните мерки за подобряване качеството на услугата“, каза от своя страна вицепремиерът. Усилията на екипа на МРРБ са насочени към намаляване на загубите на вода по преносната мрежа, защото в момента средният процент загуба на вода в страната е между 55 и 60, но в някои населени места достига и до 85 на сто.

На срещата стана ясно още, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството има интерес към задълбочаване на партньорските връзки с Израел във всички сфери на сътрудничество, в т. ч. в областта на строителството, пътната инфраструктура, регионалната политика и развитието на градовете.

Още от Built.bg:  София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Модернизирането на пътната мрежа също е сред приоритетите на МРРБ.

Министър Караджов представи стратегическите инфраструктурни проекти, които правителството е заложило за изпълнение и проектиране: завършването на магистралите „Хемус“, „Европа“, „Струма“, „Черно море“ и „Рила“ и на скоростния път Видин – Ботевград, както и изграждането на магистрала „Русе – Велико Търново“ и разширяване на инфраструктурните връзки с Република Северна Македония.

С цел подобряване на свързаността правителството планира изграждане и на три тунела под Стара планина – „Шипка“, „Петрохан“ и „Черно море“ – по протежението на едноименната автомагистрала.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам