Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Над 80% от строителните дейности на газопровода между Гърция и България са изпълнени към края на януари

Над 80 на сто от строителните дейности по реализацията на интерконектора Гърция-България са изпълнени към края на януари. Хидротестовете на територията на Гърция са изцяло завършени, а процедурата вече напредва и по българската част от трасето, съобщиха от смесеното инвестиционно дружество Ай Си Джи Би.

Изпитанията на 4 от общо 11 участъка на територията на България вече са приключени. Всички 53 пресичания на вече съществуващи инфраструктурни съоръжения – пътища, магистрали, ж.п. линии и др., по метода на шнеково сондиране също са приключени. Така общият дял на изпълнени хидротестове достига две трети от цялата дължина на трасето на газопровода.

Снимка: ICGB

В края на януари е изпълнена и една от забавените доставки на кранове, необходими за изграждане на крановите възли по трасето. Монтажните дейности са започнали незабавно, като към днешна дата над 30 на сто от тях вече са завършени. Последната партида кранове от италианския доставчик се очаква през февруари, като изпълнителят на строителните дейности се е ангажирал да осигури пълна мобилизация на своите екипи, така че крановите възли да бъдат изпълнени максимално бързо и при спазване на всички професионални стандарти, пише в съобщението.

Паралелно с довършителните дейности по линейната част на газопровода се работи и по наземните съоръжения. Това са две газоизмервателни станции (ГИС) – при Стара Загора и Комотини, както и диспечерски център близо до Хасково. ГИС “Стара Загора” е в напреднала фаза на изпълнение – над 70 на сто готовност – като предстоят хидравличните тестове на площадковите тръбопроводи и съоръжения.

Снимка; ICGB

От началото на 2022 г. успешно са проведени и интегрирани приемо-приемателните тестове (FAT) на оборудването за системата за управление на технологичния процес (SCADA) и съпътстващите системи за комуникация, анализ и наблюдение. Всички съоръжения на газопровода ще се управляват и следят автоматизирано от операторите на смяна благодарение на модерните системи за дистанционен контрол.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

С оглед постигане на заложената дата за въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация – юли 2022 г., проектната компания работи активно по варианти за оптимизация на сроковете по оставащите административни и сертификационни процедури.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, и проектен капацитет до 3 млрд. кубически метра на година в посока Гърция-България.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам