Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Надува (ли) се балонът? Имотният пазар в България отблизо

От: Built.bg

Темпът на строителство през последната година и половина у нас стигна рекордни нива, а това е пряко обвързано с финансовия сектор, който щедро налива средства в строителния бранш. Според някои специалисти в конкуренцията помежду си, банките надуват имотния балон изкуствено, което скоро може да предизвика негативни последици, както на имотния, така и на финансовия пазар. Попитахме водещите финансови анализатори какви са рисковете и прогнозите.

За пореден месец темпът на нарастване на ипотечните кредити се ускорява и вече е 22% на годишна база към края на февруари, при 21% през предходния месец, предупреждава икономистът Лъчезар Богданов. Той отбелязва още, че допълнителни 3,7 млрд. лева са „инжектирани“ от банките на пазара на жилища за последните 12 месеца. За предходния 12-месечен период нетното увеличение е 2,6 млрд., а от февруари 2021 г. до февруари 2022 г. – 2,2 млрд. лева.

„Да повторим – за последните 3 години банките са насочили 8,5 млрд. лева за покупка на жилища от домакинствата. Това е още „въздух в балона“ на имотите“, смята Богданов.

Според финансовия консултант Тихомир Тошев обаче балон на пазара на имоти няма. Той посочва, че оставаме с най-ниските цени на имотите в Европейския съюз, а търсенето продължава да надхвърля предлагането. „Нека напомним няколко факта – 2023 г. е втора поредна година със спад на броя на сделките и той за страната е над 12%. Имаме висока инфлация, която значително повиши цените на строителство, 50% от сделките с имоти през 2023 г. са изцяло кешови сделки и само 50% са с кредит“, казва Тошев.

Още от Built.bg:  Франция след изборите: Три блока, нито един с мнозинство

Сигналите от банковия сектор обаче могат да се тълкуват и по друг начин. Само за последните 3 месеца (декември, януари и февруари) нетното нарастване на кредити е 1,025 млрд. лева – почти двойно на нарастването за същия тримесечен период до февруари 2023 г. – 570 млн. лв.

„Това няма да свърши добре. Успокоението, че рискове няма, защото през 2023 г. броят на продажбите расте с 19%, а средните цени с 10% е абсурдно – точно огромното нарастване на жилищните кредити от банките са горивото, което „захранва“ активността на пазара на жилища“, казва Лъчезар Богданов. И допълва, че именно кредитната експанзия, финансираща покупките, води до нарастване на цените и броя на сделките, което по думите му е учебникарско създаване и раздуване на балон при даден актив.

Работата на банките е да събират депозити и да кредитират  клиентите си, дава другата гледна точка Тихомир Тошев. „Ипотечното кредитиране винаги е водещо, тъй като носи най-малък риск за банките. Предлагането на ипотечни кредити не е, за да създава балони, а за се решават текущи нужди на банковите клиенти“, посочва той.

В подкрепа на неговата тези е и това, че банките в Европейския съюз са регулирани със законодателство, което в голяма степен е насочено в защита на потребителите на банкови услуги. Законодателството би трябвало да ограничава рисковото поведение от страна на банките.

“Смятам, че банките в никакъв случай не са рисково настроени в сегашната пазарна среда, за да стимулират надуването на имотен балон. Въпреки намаляващия брой сделки имотният пазар остава стабилен, а лошите кредити в банковата система са дори под допустимите нива. Краткосрочно очаквам още една силна година за имотния и кредитния пазар, а дългосрочно вероятно ще видим стабилен и растящ пазар на имотите, особено след влизането в Еврозоната“, твърди кредитният консултант.

Още от Built.bg:  Разширяване на газопреносната си инфраструктура и на водородни проекти: Планът на"Булгартрансгаз" до 2033 г.

Заради това Тошев не вижда нужда от драстични промени в политиката на банките. В работата си те трябва да продължават внимателно да оценяват кредитоспособността на всеки желаещ да бъде кредитиран и да отказват на тези клиенти, в които виждат рисково поведение. „Клиентите също трябва да са внимателни, тъй като ипотечните кредити са дългосрочни продукти, които крият рискове и заплахи за личните финанси особено ако не са добре преценени при тегленето“, обобщава той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам