Бюлетин

Надзорът на ЕЦБ се свиква извънредно заради ситуацията с банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) свика непланирано заседание на Надзорния си съвет днес, на което ще се обсъждат напрежението и уязвимостите в банковия сектор в еврозоната след разпродажба на банкови акции напоследък, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на институцията.

Акциите на редица банки се сринаха през изминалата седмица, изплашени първо от колапса на калифорнийската стартъп банка (Silicon Valley Bank) в САЩ, а след това и от разпродажбата на книжа на “Креди сюис” (Credit Suisse), която приключи едва след като централната банка на Швейцария (SNB) предостави спасителна линия от 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара).

Сградата на “Креди сюис” в Швейцария, снимка: AP

“Надзорният съвет се събира с цел запознаване на членовете му с актуална информация в банковия сектор”, посочи говорителят.

Събирането следва подобна среща по-рано тази седмица и идва, след като ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък. Представител, запознат с разговорите, каза, че целта на срещата е да се обърне внимание върху ликвидността в банковия сектор на еврозоната и да се следи за всяка уязвимост – на която и да е банка. Той каза, че не е очаквал, че ЕЦБ незабавно ще предприеме някакви действия в резултат на това.

Акциите на банките се възстановиха в четвъртък след предоставената подкрепа на “Креди сюис” и продължиха да се покачват в петък въпреки повишаването на лихвите на ЕЦБ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам