Бюлетин

Наемите в Португалия са се повишили с над 9 на сто през първото тримесечие

Наемите на жилища в Португалия са се повишили средно с над 9 на сто през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2022 г. въпреки забавянето на португалската икономика. Това показват най-новите официални данни на Националния статистически институт “Ине” (Ine), цитирани от Ройтерс.

Страната преминава през жилищна криза, с оглед на рязко покачващите се цени на къщите и наемите заради липсата на предлагане и огромното търсене, особено в столицата Лисабон и Порту – вторият по население град в Португалия.

Скъпите наеми доведоха до протести на граждани, тежко засегнати от необузданата инфлация, високите лихви и ниските заплати.

Снимка: AP

Португалската статистика отчита още, че наемите на новоотдадените къщи и апартаменти са скочили с 9,4 на сто на годишна основа през януари – март, като наемът на квадратен метър достига средно 6,74 евро (7,38 долара). През последното тримесечие на миналата година наемите бяха дори по-високи и достигаха 6,94 евро на квадратен метър.

В по-широкия столичен регион наемите са се увеличили с 20,6 на сто през първото тримесечие – до 10,26 евро на квадратен метър, което е максимум за страната.

В туристическите региони, като южния Алгарве и на остров Мадейра, средните цени са били съответно 7,8 евро и 7,73 евро на квадратен метър.

Португалската централна банка предвижда икономиката на страната да нарасне с 2,5 на сто тази година, а инфлацията, измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени, да бъде на средно годишно ниво от 5,2 на сто.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа, обяснява Ройтерс, като правителствени данни показват, че повече от половината от заетите в страната са печелили по-малко от 1000 евро (1055 долара) на месец през миналата година.

Още от Built.bg:  Премиерът: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам