Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Най-богатият испанец навлиза във възобновяемата енергия

Основателят на текстилната група Индитекс (Inditex), чиято собственост е марката Зара (Zara – на испански Сара) и най-богат човек в Испания Амансио Ортега се впуска в ново начинание – възобновяеми източници на енергия, с инвестиция за 245 милиона евро, съобщиха испанските медии.

Инвестиционното подразделение на групата Понтегадеа (Pontegadea) ще подели дяловото си участие с петролната компания Репсол (Repsol) във вятърния парк “Делта” в района на Сарагоса, област Арагон.

Да разчитаме на Понтегадеа като партньор в “Делта” потвърждава качеството на активите ни и ще ни позволи да ускорим растежа в сектора на възобновяемата енергия в рамките на ефективния и устойчив енергиен преход, както и да постигнем целта си за въглеродна неутралност през 2050 година. Това заяви изпълнителният директор на Репсол Хосу Йон Имас.

Най свой ред ръководената от Ортега група увери, че тази операция, с която получава 49-процентен дял във вятърния парк, ще й помогне да укрепи ангажимента си към опазването на околната среда.
Репсол подчертава в комюникето си, че когато през юни е пуснала в продажба акциите от “Делта”, е имало голям интерес от международни инвеститори.

След сделката с Понтегадеа “Делта” се оценява на 500 милиона евро.
Индитекс, чийто основател е Амансио Ортега, е най-голямата текстилна компания в света. Под нейната шапка са над 7000 магазина в около сто държави (включително и в България). Сред най-известните й марки са Зара и Бершка (Bershka).

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам