Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Най-големият завод за улавяне на въглероден диоксид от въздуха отвори в Исландия

Снимка: AP

Компанията “Клаймуъркс” (Climeworks) официално откри най-големия в света завод за улавяне на въглероден диоксид във въздуха, предаде Ройтерс. Заводът, наречен емблематично “Мамут” (Mammoth), е с близо десет пъти по-голям капацитет от този на досегашното най-голямо съоръжение.

Заради задълбочаващите се промени на климата и недостатъчните усилия за намаляването на парниковите емисии много учени твърдят, че милиони тонове въглероден диоксид трябва да бъдат отстранявани ежегодно от атмосферата, за да бъдат постигнати климатичните цели. При улавяне на въглеродния диоксид в атмосферата той обикновено след това бива складиран под земята.

Заводът “Мамут”, който има капацитет да улавя 36 000 метрични тона въглероден диоксид годишно, ще бъде напълно завършен до края на годината.

Това е вторият проект на “Клаймуъркс” с търговска цел след завода “Орка” (Orca), също в Исландия, чийто капацитет от 4000 тона годишно беше най-голям до днес.

“Започването на работа на завода “Мамут” е поредното доказателство, че компанията е в състояние да осъществи плановете си да постигне капацитет от мегатон към 2030 г. и гигатон към 2050 г.”, заяви Ян Вюрцбахер, съосновател и главен изпълнителен директор на “Клаймуъркс”.

Компанията е част от консорциум, който води преговори в рамките на американска програма за изграждане на завод с капацитет от 1 милион тона.

Улавянето на въглероден диоксид от атмосферата е енергоемко, но заводите на “Клаймуркс” в Исландия са захранвани от местните чисти геотермални централи.

Противниците на технологията твърдят, че тя е скъпа и предупреждават, че фокусирането върху технологията за улавяне на въглероден диоксид може да изкуши компаниите да не се стараят да намаляват вредните си емисии.

Още от Built.bg:  София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

“Клаймуъркс” не разкрива каква е цената на тон уловен въглероден диоксид в завода “Мамут”, но казва, че се стреми да намали цената на технологията до 400-600 долара за тон до 2030 г. и до 200-300 долара за тон до 2040 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам