Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Най-голямата руска банка “Сбербанк” напуска европейския пазар

Снимка: Florstein

Най-голямата руска банка “Сбербанк” обяви днес, че се оттегля от европейския пазар, след като бе тежко засегната от мащабните финансови санкции, наложени заради руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

“Сбербанк“ реши да се оттегли от европейския пазар. Дъщерните банки на групата се сблъскват с неестествено изтичане на средства и заплахи за безопасността на служителите и клоновете. Това се посочва в комюнике на банката, цитирано от руските медии.

“Сбербанк“  не е в състояние да предостави налични средства на европейските си филиали заради разпоредба на Централната руска банка, според комюникето.

“Сбербанк“ е представена в осем европейски страни: Германия, Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, Сърбия и Босна и Херцеговина. Европейските филиали на “Сбербанк“ разполагат с високо равнище на капитал и активи и вложенията на клиентите са осигурени в съответствие с местното законодателство, увери банката.

Европейският банков регулатор съобщи вчера вечерта, че ще бъде открита процедура по несъстоятелност за основния филиал на “Сбербанк“ в Европа,  отслабен от финансовите санкции. Дъщерната банка “Сбербанк Европа“, базирана в Австрия, за която работят 4000 души, ще бъде предмет на процедура по несъстоятелност в тази страна, уточни Единният съвет за преструктуриране (CRU).

Австрийският финансов регулатор е забранил тази сутрин търговската дейност на “Сбербанк“ по искане на Европейската централна банка, а в началото на седмицата Националната банка на Чехия е започнала процес по отнемането на лиценза на местната дъщерна банка на “Сбербанк“, информира ТАСС, цитирана от БТА. 

“Сбербанк“ обаче е успяла да завърши успешно в понеделник (28 февруари) сделката по продажбата на “Сбербанк Сърбия“ на сръбската банка “АИК Банк“.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам