Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Най-скъпият апартамент в Атина бе продаден на швейцарец за 18 милиона евро

city view panorama urban landscape 5761429

Швейцарец е купил най-скъпия апартамент в Атина с гледка към Акропола за 18 милиона евро, съобщи в електронното си издание в. „Катимерини“.

Апартаментът представлява пентхаус – на последния етаж на жилищен блок, чийто асансьор осигурява директен достъп до него. Той е с централно местоположение в гръцката столица и с просторни тераси, поради което предоставя панорамна гледка към морето и остров Егина, към древния стадион Калимармаро, към най-високата точка в Атина – хълма Ликавитос, както и към гръцкия парламент и Акропола. Площта му е 320 квадратни метра, които за атинския пазар на недвижими имоти са изключително големи размери.

Швейцарският бизнесмен с многостранна дейност и слабост към Гърция е закупил жилището за 18 млн. евро или близо 56 хиляди евро на квадратен метър. Той има намерение следващите няколко месеца да пребивава в новозакупения имот и да го ремонтира, пише в. „Катимерини“.

Осъществяването на сделката е започнало миналата година и е продължило близо 10 месеца.

„Традиционно купувачи от този калибър се позиционират на пазарите в Цюрих и Ню Йорк. За разлика от Атина, на Миконос се регистрират една или две сделки за такава сума на година“, каза Йоргос Петрас, управляващ директор в консултантската мрежа за недвижими имоти „Енгел унд Фьолкерс“ (Engel & Völkers), която е осъществила сделката.

Макар че гръцкият пазар на луксозни имоти се смята за по-евтин от подобни пазари в световен мащаб, в случая с тази сделка това не изглежда така. Според доклад на консултантската фирма „Найт Франк“ (Knight Frank) за 1 млн. долара човек може да купи 17 кв. метра в Монако, 33 кв. метра в Ню Йорк, 34 в Лондон и 43 в Париж. Според същите пазарът на луксозни жилища в Атина е на девето място в света въз основа на годишния ръст на цените, който е възлизал на 13 процента през 2022 г.

Още от Built.bg:  Столичната община започва пролетната поддръжка в София

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам