Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Най-старият фар по Българското Черноморие отваря врати за посетители

Най-старият и най-висок фар по Българското Черноморие отваря врати за посетители на 18 август (петък), когато отбелязваме Международния ден на морските фарове, съобщиха от Министерството на туризма.

Съоръжението се намира на 6 км от град Шабла и е един от най-посещаваните туристически обекти, поради източното си разположение (една от крайните точки на България) и богатата си над стогодишна история.

Морският фар е изграден в умален вариант по модел на едно от Седемте чудеса на света, а именно Александрийския фар. Той изпълнява стратегическа функция да предпазва корабите от удар и потъване.

В Шабленския фар се съхранява послание от служители към бъдещите поколения, което ще бъде отворено, когато се отбелязва неговата 200-годишнина.

Морският фар в Шабла, снимка: Wikipedia.org

В близост до морското съоръжение интересна дестинация е плажът “Малкото море”, който е предпочитан от туристите, търсещи тихо и спокойно място, напомнят от Министерството на туризма.

Утре – 15 август, когато се отбелязва Успение Богородично, безплатно трябваше да приема посетители и фарът на остров Света Анастасия, но, както БТА съобщи по-рано днес, празникът на острова ще бъде отменен заради явление, наричано от местните “провеза” или “карпуз мелтем”, което се характеризира със силни ветрове от изток-североизток. Туристическите разходки до острова с двата кораба “Анастасия” и “Бургас” са преустановени, а курсовете ще се възстановят при подобряване на метеорологичните условия.

През 2022 г. Международният ден на морските фарове беше отбелязан от Военноморските сили с откриване на реновирания фар на нос Шабла, съобщиха тогава от областната администрация на Добрич. Празникът бе допълнен и от още едно събитие – церемония по сдаване на длъжността “Началник на хидрографската служба”. Сред гостите на събитието бе и доайенът фараджия – 101-годишният Иван Хаджииванов, който участва в прерязването на лентата на реновирания фар. Дядо Иван, както ласкаво го наричат неговите съграждани, 43 години е бил един от самотните пазачи на фара на нос Шабла и се е грижил бялата му светлина да указва пътя на корабите.

Още от Built.bg:  Ще успее ли Макрон да преодолее още една криза?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам