Бюлетин

Най-странният град в света

Снимки:Кметство Уитиър

Автор: Built.bg

На земята живеят 8 милиарда души и вече нещо трудно може да ни изненада. Но в Съединените щати има населено място, което определено успява – всичките му жители живеят заедно в един жилищен блок. Става въпрос за градчето Уитиър в щата Аляска – малко селце, което има любопитна история, но и интересно настояще.

Уитиър се намира на 60 мили югоизточно от един от сравнително големите градове в Аляска – Анкоридж. Регистриран е като град с постоянни жители през 1969 г., но мястото е познато доста преди това. През последните два века районът е ключов за Аляска, защото от там минават важни морски транспортни пътища. Но всъщност мястото става стратегическо по време на Втората световна война, когато там е изграден военен, секретен обект.

Строителството му започва през ноември 1941 г. Войната вече е започнала, но Аляска се оказва важна зона между Съединените щати, Русия и Япония, която може да бъде използвана за различни цели.

В началото се строят няколко съоръжения, известни като Н-12. Селището служи на военните в усилията им да осигурят по-надежден маршрут за доставки към вътрешността на Аляска. А и да се превърне в междинна база за планираните други военни обекти в централните части на щата. Цивилни жители няма. Армията избира тази област, защото въпреки студеното време, водата не замръзва и няма лед през цялата година. На мястото се строи стратегическо пристанище.

Като секретна база на Н-12 е забранено да се снима. Поради това стари снимки от там почти липсват. Знае се, че от първите сгради днес е запазена само една – на пощенската станция. Запазен е и един от символите на градчето – тунелът Антон Андерсън. Той е кръстен на новозеландски геодезист, който е нает от армията, за да измисли как мястото да стане достъпно. Строителството на тунела започва през 1941 г. и въпреки двуметровите преспи и студа, е завършен само за година.

Още от Built.bg:  САЩ и ЕС подготвят нови мита върху вноса на стомана от Китай и други страни

Тунелът е забележителен по няколко причини – споделя преминаването на влакове и автомобили и е проектиран за температури до -40 градуса и ветрове със скорост 150 мили в час. Всъщност първоначално е построен само за влакове, но през 2000 г. след ремонт е направено ново ниво с асфалт над жп линиите.

Дълъг е 2,5 км и това го прави най-дългия магистрален тунел в Северна Америка. Има работно време, което е по-късо през зимата и по-дълго през лятото. Преминаването му отнема около 10 минути, заради ограниченията в скоростта.

Заради тази трудна връзка със света, тайното военно градче остава скрито дълго време. По време на Студената война там продължават да се изпращат служители на американската армия и в един момент броят им достига 1200 души. Построени са няколко сгради, повечето дървени. А през 1957 г. е издигнат 14-етажният бетонен гигант Hodge, който трябва да поеме непрекъснатия военен поток.

Промяната на военната стратегия на САЩ обаче води до постепенното напускане на градчето. От 1960 г. военните започват да се изтеглят. Този процес се забързва по естествен начин, когато през 1964 г. Аляска е ударена от мощно земетресение – второто по сила в човешката история с магнитуд 9.2 по Рихтер. То причинява опустошителни щети на цялата инфраструктура, а възстановяването отнема години.

Градчето се обезлюдява, но не опустява. През 1969 г. получава регистрация на град – Уитиър, кръстен на американски поет от 19-ти век. Основната сграда Hodge е преименувана на Begich Towers – през годините тя е ремонтирана и модернизирана няколко пъти и там живее почти цялото население на града.

Още от Built.bg:  Общо 120 нови автобуса ще бъдат доставени за градския транспорт на София до 2028 г.

В нея има магазин, музей, болница, училище, градски съвет и дори затвор. На хората тук дори не им се налага да напускат сградата, ако не желаят. Единствената друга постройка е малък жилищен комплекс в близост до големия блок, в който живее кметът.

Според последното преброяване постоянните жители на Уитиър са 272-ма. Което дори е увеличение в сравнение с преди 20 години, когато са били около 200. През лятото и пролетта обаче Уитиър нараства до няколко хиляди души. Причината е все по-големият брой туристи, които искат да посетят мястото. Някои пристигат с влак по прословутата жп линия, но повечето идват с круизни кораби и фериботи.

Градчето предлага изобилие от възможности за отдих – разходка с лодка, риболов, каякинг, къмпинги и катерене. Заливът, наречен Принц Уилям, представлява естествено дълбоко пристанище и представлява интересна атракция за гмуркане.

Заради странностите си Уитиър привлича все повече внимание. Планирано е през пролетта градчето да стане декор за холивудски филм, в който събитията се разиграват на руска военна база. А местните вече са свикнали с интереса и дори се шегуват с особеностите на своето населено място – наскоро са издали книга за Уитиър, озаглавена „Най-странният град в Америка“.  

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам