Бюлетин

Наполовина са намалели издадените разрешителни за строеж във Великотърновско

Building Apartment Architecture  - friscii / Pixabay

Наполовина са намалели издадените разрешителни за строеж във Великотърновско през третото тримесечие на годината, съобщиха от Отдел “Статистически изследвания – Велико Търново” към Териториално статистическо бюро – Север.

През третото тримесечие на 2022 г. общинските администрации на територията на област Велико Търново са издали разрешителни за строеж на 24 жилищни сгради със 132 броя жилища в тях и с 19 472 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 41 други сгради с 14 848 кв. м РЗП.

В сравнение с предходното тримесечие на годината броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намалява с 52,9 на сто. Жилищата в тях също намаляват с 47,8 на сто, а разгънатата им застроена площ е по-малко с 16,4 на сто. Издадените разрешителни за строеж на други сгради, сред които обществени, административни, спортни и хотелски бази, са повече с 0,2 на сто, но общата им застроена площ намалява с 24,1 на сто, т.е. броят се увеличава, а РЗП намалява, отчита статистиката.

Residential Building  - wal_172619 / Pixabay

В сравнение с третото тримесечие на 2021 г. броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта намалява с 31,4 на сто, но жилищата в тях се увеличават със 187 на сто, а разгънатата им застроена площ – с 235,5 на сто.

През третото тримесечие на годината в областта е започнал строежът на 33 жилищни сгради с 52 жилища в тях и с 10 160 кв. м обща застроена площ, и на 21 други сгради с 19 304 кв. м разгъната застроена площ.

В сравнение с третото тримесечие на 2021 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 10 на сто, но жилищата в тях и разгънатата им застроена площ намаляват съответно с 43,5 на сто и с 12,6 на сто.

Още от Built.bg:  Започва изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“

Започналото строителство на други сгради е в повече с 31,2 на сто, а общата им застроена площ е увеличена с 274,7 на сто. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната, уточниха от статистическото бюро.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам