Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Напредък по проекта за седми блок на АЕЦ “Козлодуй”: Работи се по жп връзка с централата

Снимка: БТА

По време на заседание на парламентарната Комисия по енергетика ресорният министър Румен Радев обясни, че междуведомствена група работи по изграждането на жп връзка до Козлодуй, защото сега няма такава линия, а това е логистично предизвикателство. Има процедури за отчуждаване и други дейности, за които е нужна подкрепата на всички политически групи.

По отношение на доставчика на инженеринговия проект в частта “ядрен остров” има ясни срокове и чакаме доклад към март догодина, каза Радев.

Подготвят се документи, които да бъдат адресирани до потенциални контрактори за основите строителни работи. Имаме автономността във вземане на решение за доставчик на генераторната и турбинната част, за да не зависим само от един технологичен избор, каза Радев.

Министърът на енергетиката уточни, че има сериозни изисквания към тези, които ще бъдат поканени на разговори, за да има избор на целия комплекс от участници. Най-вероятно това няма да става през консорциум, а през многостранен договор, с ясен ангажимент на всички участници до края на проекта – тоест до включване в паралел на мощностите.

“Гледаме сериозно и на идеята за осми блок в АЕЦ”, каза Радев. Затова спомага и съществуваща инфраструктура в Козлодуй. Проектната компания “Нови мощности“ няма как да е полезна, ако не я напълним с кадри. Не с управляващи кадри, а с инженери, които да работят. Амбицията ни е нашите инженери, които сега работят в това число по руски обекти по други държави, да се върнат тук и да търсят перспектива в страната, каза още Румен Радев.

“Искаме да договорим условия във фиксиран срок и на фиксирана цена, за да постигнем оптимални за страната ни условия от проекта за нов реактор. Цената, към която се стремим, е „чувствително, в пъти, повече от два пъти, от цената на двата блока от североамериканския проект“, който се цитира в общественото пространство, посочи министърът.

Още от Built.bg:  Открити са нарушения при инхаус възлагането на договори в МРРБ, сочи вътрешен одит

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам