Бюлетин

Напрежението расте: САЩ очакват Русия да влезе в Украйна “във всеки един момент”

Нидерландия и Южна Корея препоръчаха на гражданите си да напуснат Украйна, предадоха световните агенции.
Нидерландското правителство препоръча на гражданите си да заминат оттам възможно най-скоро заради обстановката на сигурност, съобщи нидерландското радио Бе Ен Ер, като се позова на нидерландския посланик в Украйна.

Нидерландия освен това ще премести дипломатическото си представителство от Киев в град Лвов, Западна Украйна, посочи Бе Ен Ер.

За въвеждането на сходна мярка съобщи и южнокорейското министерство на външните работи.
Ведомството посочи, че заради напрежението около Украйна от 13 февруари се въвежда четвърта степен на предупреждение за опасност при пътуванията дотам, а южнокорейските граждани следва в спешен порядък да се завърнат в родината си или да заминат за друго безопасно място в трета страна. Препоръчва се на тези, които възнамеряват да пътуват до Украйна, да преразгледат плановете си.

Въведената степен на предупреждение за пътуванията означава, че те на практика са забранени. Дипломатите от южнокорейското външнополитическо ведомство напомнят на гражданите си, че за нарушение на това предписание в южнокорейското законодателство е предвидено наказание.

Израел съобщи, че евакуира роднините на служителите на посолството си в Киев. Като причина беше посочено “изострянето на ситуацията”, очевидно препратка към кризата между Украйна и Русия, предаде Ройтерс.
Външното министерство също така призова израелците да избягат да пътуват до Украйна, а тези, които са там, “да избягват зоните на напрежение”.

Норвежкото разузнаване: Всичко вече е готово за широк спектър от руски военни операции срещу Украйна

Всичко вече е готово от операционна гледна точка за широк спектър на руски военни операции срещу Украйна, каза днес ръководителят на норвежкото военно разузнаване вицеадмирал Нилс Андреас Стенсьонес и отбеляза, че крайното решение зависи само от Кремъл, предаде Франс прес.

Още от Built.bg:  По първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по руска ракета

Руснаците “притежават всичко, от което имат нужда, за да преминат към действия, от ограничено нахлуване в Източна Украйна през ограничени атаки навсякъде срещу Украйна до мащабно нахлуване и в крайна сметка окупация на цяла Украйна или на части от нея”, каза вицеадмиралът.

“Сега за първи път от президента (Владимир) Путин зависи да избере, дали иска да го направи или не”, допълни шефът на норвежкото разузнаване.

Стенсьонес направи изказването при представяне от основните норвежки служби за сигурност на годишна оценка на рисковете пред скандинавската държава, която е членка на НАТО.

Според него “повече от 150 000 руски бойци” към момента вече са струпани по украинската граница, заедно с “най-модерните оръжия” на Русия и цялата необходима логистика.
“Много е трудно да се каже, дали евентуална (атака) е вероятна или невероятна, защото зависи изцяло от решението на руския президент”, допълни вицеадмиралът.

Според Запада Русия подготвя неизбежно нахлуване в съседната държава – нещо, което Москва отрича.

Вашингтон: Нападението може да започне всеки момент. Ще е по въздух 

Руско нападение срещу Украйна може да започне всеки момент и вероятно най-напред ще има удар по въздух, заяви днес съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, предаде Ройтерс.

Съливан, който говори на брифинг в Белия дом, каза, че всички американци, които още са в Украйна, трябва да напуснат в следващите 24-48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Източник: БТА

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам