Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Напук на всички икономии в Берлин започва Фестивал на светлината

Въпреки всички призиви от страна на потребителите и бизнеса за намаляване на потреблението на електроенергия заради задаващата се потенциална енергийна криза през зимата, властите в Берлин отказаха да отменят годишния Фестивал на светлината, предава ДПА.

Събитието, което е частно и се организира независимо от градските власти, се открива днес все пак в съкратена версия. Берлинският Сенат изтъкна, че фестивалът е особено важен за туризма в града, което прави провеждането му наложително.

Властите обаче призоваха участващите във фестивала компании да прилагат технологии, които пестят енергия, и приветстваха усилията на туристическия сектор да организира събитията по икономичен начин.

Снимка: FB/FestivalOfLights

По време на фестивала големи цветни изображения се прожектират по знакови сгради, паметници и площади из столицата на Германия. Тази година събитието ще продължи до 16 октомври.

Наскоро Берлин започна да изключва осветлението на знакови туристически атракции заради очакван недостиг на електроенергия. Мярката засяга около 150 от най-популярните забележителности в града, сред които Колоната на победата, централната катедрала и операта.

Според местните власти осветяването на тези 150 обекта потребява между 150 000 и 200 000 киловатчаса електроенергия годишно. При сегашните цени това струва над 40 000 евро. За сравнение общото потребление на ток в Берлин е 14 тераватчаса, или 1 милиард киловатчаса. С други думи осветяването на забележителностите е 0,001 процент от общата консумация.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам