Бюлетин

Народното събрание ще поднови работата си след две неуспешни процедури за избор на председател

Народното събрание ще поднови работата си от 10:00 часа днес, след две неуспешни процедури за избор на председател вчера. Късно снощи от “Продължаваме Промяната” (ПП) обявиха, че като конструктивна опозиция оттеглят своя кандидат Никола Минчев и няма да го предложат за гласуване в пленарна зала. По-рано от „Демократична България“ (ДБ) предложиха ротация между двамата кандидати, събрали най-много гласове при гласуванията – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПП.

Снимка: БТА

В изявление след заседание на Изпълнителната комисия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепят предложението на ДБ събранието да се ръководи на ротационен принцип. От ПП обявиха, че оттеглят номинацията на Никола Минчев и оставят останалите парламентарно представени сили да изберат председател на 48-ото Народно събрание. Според ПП предложението  за ротационно председателство на Народното събрание би било неефективно.

По традиция 48-мия парламент бе открит от най-възрастния депутат Вежди Рашидов. Вчера след продължителни дебати депутатите не успяха да постигнат консенсус и да изберат председател. За поста бяха номинирани петима народни представители – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“, Йордан Цонев от ДПС, който бе издигнат в хода на втората процедура по избор на председател, Кристиан Вигенин от „БСП за България“ и Петър Петров от „Възраждане“.

Снимка: БТА

Двете последователни процедури по избор на председател бяха съпътствани от поредица от почивки и поредни председателски съвети. На финалното гласуване номинацията на Никола Минчев (ПП) събра 97 гласа “за”, “против” бяха 42-ма, въздържали се бяха 100. “За” Росен Желязков гласуваха – 67 народни представители, 87 бяха “против” и “въздържали се” – 85 народни представители. Така никой от кандидатите не събра необходимите гласове.

Днес се очаква преди заседанието на парламента, председателите на парламентарните групи отново да се съберат и да обсъдят на председателски съвет ситуацията с избора на председател. Юристи и конституционалисти коментираха за БТА, че без избор на председател Народното събрание не може да се конституира и да продължи своята работа по същество.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам