Бюлетин

НАСА изстреля най-мощната ракета на тестови полет до Луната

НАСА изстреля новата ракета, която е най-мощната в света, на тестов полет до Луната, съобщи Асошиейтед прес. На борда няма екипаж, три манекена симулират пилотиран полет.

Изстрелването на ракетата SLS бе отлагано няколко пъти досега. Експертите на американската космическа агенция са успели да отстранят изтичането на гориво по време на зареждане. Проблемът с изтичане на водородното гориво бе регистриран на стартовата площадка на друго място, различно от течовете при предишните два случая. Трима техници са отстранили повредата на място на стартовата площадка и зареждането с гориво е продължило.

Малко след радар на площадката излязъл от строя, което забавило допълнително изстрелването след предвидения час, но и тази повреда била отстранена.

Изтичане на гориво попречи на първите два опита за изстрелване на ракетата за полети до Луната през лятото. След това планираният тест бе отложен заради урагани в района на стартовата площадка в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Ракетата, висока 98 метра, бе заредена с близо 3,7 милиона литра водородно гориво, когато бе установено изтичането, но проблемът бе решен бързо. От НАСА обявиха, че очакват около 15 000 души да се събират в космическия център “Кенеди” за пробния полет и хиляди любители да наблюдават изстрелването от плажовете и пътищата около центъра.

Очаква се първият тестов полет на ракетата да продължи три седмици, след което SLS да падне в Тихия океан. Целта на НАСА е да провери действието на топлинния щит на ракетата при повторното й навлизане в земната атмосфера. Програма “Артемис” предвижда през 2024 четирима астронавти да пътуват до Луната, а през 2025 г. двама астронавти да стъпят на повърхността й.

Астронавти на НАСА изпълниха мисия на Луната през декември 1972 г., след което програма “Аполо” бе преустановена.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам