Бюлетин

НАСА обяви, че резултатите са надминали очакванията при лунната мисия на кораба “Орион”

На третия ден от лунната мисия на кораба “Орион” НАСА обяви, че резултатите са надминали очакванията, съобщи АФП. Тази нова капсула трябва да отведе астронавти към Луната в следващите години.

Настоящият тестов полет без екипаж на борда служи за потвърждение на безопасността на транспортното средство.  “Днес се срещнахме, за да прегледаме данните от полета на “Орион”. Те надминават очакванията ни”, каза на пресконференция в петък Майк Сарафин, ръководител на мисията “Артемис”.

Четирите слънчеви панела на “Орион” са с дължина около 4 м. Те са разположени правилно и осигуряват повече енергия от очакваното.

Снимка: NASA

Сега космическият кораб се намира на около 320 км от Земята и се подготвя да извърши първият от четирите основни тласъка, използвайки двигателите си. Тази маневра ще се проведе днес, в ранните часове. Така “Орион” ще се доближи на разстояние 100 км от лунната повърхност. След това корабът ще използва силата на гравитацията. Тъй като това ще се случи от страната на Луната, която не е видима от Земята, очаквано е НАСА да загуби връзка с кораба за около 35 минути.

Ще преминем над някои от местата, където са кацали корабите от мисията “Аполо”, каза Джеф Радиган, директор на полета. По-късно ще бъде пуснат видеозапис от прелитането.

Четири дни по-късно втори тласък на двигателите ще разположи “Орион” в далечна орбита около Луната. Корабът ще измине 64 000 км зад Луната, което е рекорд за обитаема капсула.

Снимка: NASA

След това ще започне връщането към Земята с кацане в Тихия океан, предвидено за 11 декември. Това прави малко повече от 25 дни полет в космоса.

Още от Built.bg:  Капсулата "Орион" пое обратно към Земята, след като обиколи около Луната

От успеха на тази мисия зависи бъдещето на “Артемис 2”, която ще отведе астронавти до Луната без кацане на повърхността. След това е ред на “Артемис 3”, която ще отбележи завръщането на хората на лунната повърхност.
Тези мисии трябва да се проведат през 2014 г. и 2025 г.

Майк Сарафин каза, че от 10-те научни сателита, намиращи се на борда на капсулата, половината са имали технически или комуникационни проблеми. Тези научни експерименти се провеждат отделно и нямат отражение върху основната мисия.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам