Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НАСА обяви, че резултатите са надминали очакванията при лунната мисия на кораба “Орион”

На третия ден от лунната мисия на кораба “Орион” НАСА обяви, че резултатите са надминали очакванията, съобщи АФП. Тази нова капсула трябва да отведе астронавти към Луната в следващите години.

Настоящият тестов полет без екипаж на борда служи за потвърждение на безопасността на транспортното средство.  “Днес се срещнахме, за да прегледаме данните от полета на “Орион”. Те надминават очакванията ни”, каза на пресконференция в петък Майк Сарафин, ръководител на мисията “Артемис”.

Четирите слънчеви панела на “Орион” са с дължина около 4 м. Те са разположени правилно и осигуряват повече енергия от очакваното.

Снимка: NASA

Сега космическият кораб се намира на около 320 км от Земята и се подготвя да извърши първият от четирите основни тласъка, използвайки двигателите си. Тази маневра ще се проведе днес, в ранните часове. Така “Орион” ще се доближи на разстояние 100 км от лунната повърхност. След това корабът ще използва силата на гравитацията. Тъй като това ще се случи от страната на Луната, която не е видима от Земята, очаквано е НАСА да загуби връзка с кораба за около 35 минути.

Ще преминем над някои от местата, където са кацали корабите от мисията “Аполо”, каза Джеф Радиган, директор на полета. По-късно ще бъде пуснат видеозапис от прелитането.

Четири дни по-късно втори тласък на двигателите ще разположи “Орион” в далечна орбита около Луната. Корабът ще измине 64 000 км зад Луната, което е рекорд за обитаема капсула.

Снимка: NASA

След това ще започне връщането към Земята с кацане в Тихия океан, предвидено за 11 декември. Това прави малко повече от 25 дни полет в космоса.

Още от Built.bg:  Би Би Си разкрива връзките на криптокралицата Ружа Игнатова с подземния свят в България

От успеха на тази мисия зависи бъдещето на “Артемис 2”, която ще отведе астронавти до Луната без кацане на повърхността. След това е ред на “Артемис 3”, която ще отбележи завръщането на хората на лунната повърхност.
Тези мисии трябва да се проведат през 2014 г. и 2025 г.

Майк Сарафин каза, че от 10-те научни сателита, намиращи се на борда на капсулата, половината са имали технически или комуникационни проблеми. Тези научни експерименти се провеждат отделно и нямат отражение върху основната мисия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам