Бюлетин

НАСА планира да изпрати астронавти на Марс до 2040 г.

НАСА планира да изпрати астронавти на Марс до 2040 г., обяви ръководителят на американската космическа агенция Бил Нелсън, цитиран от електронното издание Спейс.

Той представи годишния отчет за работата на НАСА на пресконференция в космическия център Кенеди във Флорида. Белият дом е предложил за работата й бюджет от 26 милиарда щатски долара за 2023 г., с който да бъдат финансирани космическите програми включително и тази за изпращане на хора на Луната. Планирано е човешки крак отново да стъпи на лунната повърхност през 2026 г.

Нелсън обясни, че първата стъпка към изследването на Марс ще бъде изпращането на астронавти на Луната и евентуалното изграждане на орбитална станция, която да се превърне в отправна точка за изследване на далечния космос. 

Снимка: AP

“Целта ни е да приложим знанията, които получим от  работата и живота на Луната, за да продължим да се движим в Слънчевата система”, обясни Бил Нелсън.

Той каза също, че работните отношения между астронавтите на НАСА и руските им колеги на Международната космическа станция (МКС) ще продължават да се развиват. 

“В интерес на безопасността на нашите астронавти е да се поддържат работните отношения между НАСА и международните ни партньори”, каза Нелсън на пресконференцията.

“Удължихме ангажимента си към МКС до 2030 г. Това решение ще позволи на НАСА да продължи да провежда изследвания и да си сътрудничи с международните партньори”, допълни той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам