Бюлетин

НАСА представи плана си за връщане на марсиански проби на Земята през 2033 г.

НАСА представи плана си как ще върне около 30 проби от Марс на Земята през 2033 г., като за целта ще помогнат два нови минихеликоптера на Червената планета, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Марсоходът “Пърсивиърънс”, който кацна на Марс преди година и половина, вече е събрал 11 скални проби. Но връщането им на Земята, за да бъдат изследвани подробно за следи от древен живот, се оказва сложна мисия, изискваща множество стъпки.
Досега НАСА планираше да изпрати друг марсоход на Марс, който да вземе пробите, оставени от “Пърсивиърънс”, и да ги пренесе до спускаем апарат. На спускаемия апарат трябваше да има миниракета, която да ги изведе в орбита през 2031 г.

Илюстрация: NASA

В крайна сметка този втори марсоход просто няма да съществува. Вместо това “Пърсивиърънс”, който показа добри резултати, ще се отправи директно към миниракетата (наречен “Mars Ascent Vehicle”).

Пробите ще бъдат взети от “Пърсивиърънс” с помощта на роботизирана ръка, построена от Европейската космическа агенция (ЕКА), и ще бъдат интегрирани в спускаемия модул, както беше планирано по-рано.

От предпазливост е предвидено резервно решение, в случай че “Пърсивиърънс” се обездвижи. Спускаемият апарат, който трябва да излети през лятото на 2028 г. и да пристигне на Марс в средата на 2030 г., ще носи два малки хеликоптера (в допълнение към миниракетата и роботизираната ръка).

Такъв хеликоптер – “Инджинюъти”, вече беше изпробван на Марс. Резултатите от работата му надминаха всички очаквания – той извърши 29 полета, вместо първоначално планираните пет.

Илюстрация: NASA

Двата нови хеликоптера ще бъдат малко по-тежки, оборудвани с колела, за да могат да се движат и по повърхността, и с малка ръка за извличане на проби, които могат да тежат до 150 грама.

Още от Built.bg:  Телескопите "Джеймс Уеб" и "Хъбъл" заснеха удара на сондата ДАРТ в астероида

В този случай пробите ще бъдат спуснати на земята от “Пърсивиърънс”, ще бъдат  взети от хеликоптерите и ще бъдат оставени до  спускаемия апарат за няколко дни. Те ще бъдат взети с роботизираната ръка, която може да се разтяга до два метра, и поставени в миниракетата.

След като бъдат изстреляни, пробите ще бъдат прехвърлени на орбитален апарат, който предварително ще бъде позициониран около Марс и ще излети от Земята през 2027 г. След прибирането на товара орбиталният апарат ще се върне на Земята, като би трябвало да кацне в пустинята Юта през 2033 г.

“Пърсивиърънс” разполага с общо 43 тръби за взимане на проби. Около десет от тях ще бъдат оставени на повърхността на Марс скоро, за да формират резервен запас. Останалите около 30 ще бъдат тези, които ще бъдат взети за връщане на Земята.

Що се отнася до роувъра “Екзо Марс”, плановете за който бяха прекратени след като Европейската космическа агенция (ЕКА) прекрати отношенията си с Русия заради войната в Украйна, той няма да бъде преработван за взимане на пробите. Новината съобщи Дейвид Паркър, директор в ЕКА. Според предишния план Русия трябваше да осигури ракетата.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам