Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Насекомо” превръща метаболизма на мухата в технология за безотпадъчно производство на храни

Българската биотехнологична компания “Насекомо”, която сключи дългосрочно партньорство със “Сименс груп” в Дубай в рамките на КОП28, е превърнала метаболизма на мухата, известна като черен войник, в технология за безотпадъчно производство на храни.

В нашия проект има много наука. Ние сме екип от 65 души, като двадесетина души се занимават изцяло с развойна дейност, каза пред БТА Мария Александрова, която отговаря за иновационните проекти в компанията. Тя представи работата на компанията в българския павилион на конференцията за климата в Дубай, ОАЕ. Всички продукти се разработват с участието на български университети, на фермери, посочи тя.

Създадена през 2017 г., “Насекомо” разработва технологии за индустрията за биоконверсия на насекоми, която се очаква да бъде основен фактор в изхранването на нарастващото население по света. Компанията вече е пристъпила към изграждане на първия си завод.

Ферма за насекоми, снимка: “Насекомо” АД

Мухата от вида Hermetia Illucens, известна като муха черен войник, е един от видовете насекоми, които се смятат за безопасни за хората, тъй като не пренасят болести, каза Александрова. “Всички компании в тази индустрия инвестират много в изследвания и развитие на технологиите. Знаем за тази муха е, че тя е най-добрият агент за биоконверсия на биомаса. Чрез нея може да се преработват и да се увеличава стойността на нискостойностни продукти като отпадъци от земеделието. В момента в Европа е разрешено да работим с продукти на растителна основа – това са вторични суровини и остатъчни продукти от земеделието, пивоварни, мелници, преработващата промишленост”, поясни Александрова. Мухата се храни с тези отпадъци и ги преработва в протеини, а тя самата става храна на животни – риби, прасета, фермерски птици и на домашните любимци, кучетата и котките много я обичат, добави тя.

Още от Built.bg:  Хабек определи икономическото състояние на страната като "изключително лошо"

“Така произведеният протеин е много устойчив. Ако го сравним с фуражните суровини в момента, които са предимно соев протеин и рибен протеин, ние използваме около 14 пъти по-малко вода и 150 пъти по-малко земя в нашето производство”, посочи Александрова.

Задачата на специалистите в “Насекомо” е да създават на ларвата на мухата отлични условия, за да живее добре. “Помагаме й да расте максимално бързо, хранейки се с определени субстанции, проверяваме дали тези субстанции са чисти и безопасни и няма опасност от ларвата да се прехвърли някакво заболяване чрез храната на човека”, каза Александрова.

Протеин на биотехнологичната компания “Насекомо”

“Насекомо” специализира и в областта на генетиката на мухата. Специалисти изследват най-силните й гени, преценяват как отгледат по-устойчиво и адаптирано поколение. “Така се получава поколение ларви, за които е лесно да предскажем как ще се държат със суровините и така да  се предвиди крайният продукт – колко ще е добивът, колко ще е чист протеина, какво ще е качеството му”. Другото приложение на продуктът на биотехнологичната компания е тор от мухата, който е биологичен продукт и чудесно наторява почвите.

Нашите клиенти са компании като “Хайнекен”, “Каргил”, “Нестле”, каза Александрова. Масово в Европа се продава самият протеин и тогава клиентите ни са фермери и фирми за производство на фураж, както и производители на тор.

От “Насекомо” са решили занапред да продават технологията, така че тя да се прилага на все повече места в Европа и в България. “Тогава наши клиенти ще бъдат големи индустриални компании, които обработват биомаса. Примерът с “Хайнекен” е показателен – бирената каша, която остава след производството, ферментира бързо и това създава проблеми. С нашата технология те могат да я преработят бързо и да произведат продукти с много по-висока стойност и на практика да няма отпадък от цялата производствена дейност”.

Още от Built.bg:  Ръст от почти 6 на сто има в предлагането на жилища във високия и средновисокия сегмент в София

От българската биотехнологична компания осигуряват освен продукта, и пълна подкрепа на клиентите си. “Доставяме технологията, доставяме ларвата в субстрата, инструкции с какво и как да се храни, и през целия процес консултираме клиентите, за да може и компании, които не искат да инвестират в отглеждането на насекоми, да започнат безпрепятствено да се възползват от тази възможност”, каза Александрова.

За развитието на компанията е нужна дигитализация, която ще помогне не само за проследяване на процеса на приложението на технологията при отделните клиенти, а и за новата предприемаческа идея на екипа – създаване на агрегатор, нещо като борса, за протеина, получаван от мухата черен войник.

Някои наши клиенти използват протеина веднага, за да хранят животните в стопанството си, поясни Александрова. Но други, които не го използват, не желаят да навлизат на нов пазар с реализирането на получения протеин. За тях планираме да направим нещо като борса за протеин, който ще излиза с едно и също качество заради технологията и да го агрегираме, за да задоволяваме нуждите на пазара. Много сме горди, че от “Сименс груп” застанаха зад тази концепция, каза Александрова. Тя открои сред клиентите на компанията производителите на премиум продукти за храна на домашни любимци. Там се залага на функционални продукти, а нашият продукт има освен високо съдържание на протеин, и антибактериални свойства, подчерта Александрова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам