Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Населението на света надхвърли днес 8 милиарда души, според оценка на ООН

Населението на света надхвърли днес 8 милиарда души, според официалните оценки на ООН, предадоха световните агенции.

Световната организация отбелязва, че това е важен етап в човешкото развитие, но и повод за припомняне, че хората имат споделена отговорност да се грижат за планетата.

За ООН този безпрецедентен растеж е резултат от прогресивно нарастване на продължителността на живота благодарение на напредъка, реализиран в областта на общественото здравеопазване, прехраната, личната хигиена и медицината, посочва Франс прес. През 1950 г. на планетата живееха едва 2,5 милиарда души, припомня още агенцията. Само за дванадесет години населението на Земята скочи от 7 на 8 милиарда души. Според данни на ООН ще са нужни още 15 години, за да достигне то 9 милиарда души през 2037 г. Световната организация прогнозира пик в увеличаване на населението от 10,4 милиарда души през 80-те години на века и после стагнация до края на хилядолетието.

Демографският растеж сега води до големи предизвикателства за най-бедните страни, където е съсредоточена голямата част от населението на планетата ни. Прагът от 8 милиарда души бе прескочен по време на световната конференция за климата в Шарм ел Шейх в Египет, на която още веднъж стана ясно колко трудно ще могат да се разберат помежду си богатите страни, които са най-отговорни за глобалното затопляне, и бедните страни, които искат помощ от богатите, за да се справят с последиците от климатичните промени. Държавите трябва да постигнат съгласие по по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на газове с парников ефект, чийто източник са човешките дейности.

“Демографският растеж увеличава въздействието на икономическото развитие върху околната среда. Но страните, в които потреблението на природни ресурси и в които парниковите емисии на глава от населението са по-високи, са общо взето и онези страни, в които доходът на глава от населението е по-висок, а не онези, в които населението нараства най-бързо”, отбелязва ООН.

Още от Built.bg:  Зеленски призова Байдън и Цзинпин да се присъединят към срещата на върха за мир в Швейцария

“Нашето въздействие върху планетата се определя много повече от нашето поведение, отколкото от броя ни”, обобщава Дженифър Шуба, изследователка в мозъчния тръст “Център Уилсън”.

Именно в страните, в които има най-голяма бедност, демографският растеж поражда и най-големи предизвикателства. Така например в Индия, страна с 1,4 милиарда души население, която през 2023 г. ще стане най-населената в света и ще изпревари по този показател Китай, в идните десетилетия ще има демографски бум и това ще доведе до още по-голямо пренаселване на вече пренаселените й мегаполиси и до липсата на основна инфраструктура. В Мумбай, например, 40 процента от населението живее в бедни предградия – в бараки, направени с подръчни средства, без ток, вода и тоалетна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам