Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Настъпи ли моментът за дерогацията?

Снимка: БТА

Дерогацията за руския петрол трябва да отпадне веднага – с дерогация цените на горивата у нас са както европейските, не са по-ниски. Това заяви пред bTV в предаването “Тази сутрин” бившият финансов министър Симеон Дянков.  Той подчерта, че рафинерията на „Лукойл“ в Бургас генерира „печалба от нашите джобове, която излиза някъде навън, не остава в българската държава“.

Дянков отхвърли аргумента на премиера и ПП, че може да се стигне до дефицит на горива при внезапно прекратяване на дерогацията. „Има световен пазар за горива“, изтъкна той.

Бившият финансов министър поясни, че в рамките на 2-3 седмици може да се намерят алтернативи и няма да се стигне до дефицит. Той е категоричен също, че с удължаването на дерогацията „Лукойл“ не работи по диверсифициране на доставките на суровина. Това беше другият мотив на управляващите срещу отмяната и – че трябва да се даде възможност на рафинерията да премине плавно към неруски петрол.

„Ако „Лукойл“ искаше да върви към други източници, защо в момента е на почти 100% руски петрол?“ – запита Дянков, като уточни, че преди две години е рафинерията е била на 70%.

„Въобще не мислят за диверсификация“, категоричен е бившият финансов министър. Според него руската компания цели единствено да извлече максимална печалба за сметка на българската държава.

Не на това мнение е бившият министър на енергетиката Александър Николов, който бе гост в неделя в предаването “120 минути” по bTV.

Целта на дерогацията за България беше рафинерията да се подготви за преработката на неруски петрол, а дотогава да продължи да обработва руски петрол и да има горива за България.

„Няколко държави получиха разрешение да внасят руски петрол, не само България. Основният контекст беше да се олекоти инфлационния натиск. Дерогацията беше функция от войната. Докато тя продължава, ще се налагат санкции върху Русия, съответно трябва да има изключение от санкциите“, добави Николов. „При отмяна на дерогацията рафинерията може да бъде използвана като политически инструмент и да създаде ценови шок не само за България и региона. Всеки премиер, който и да е, няма да желае да плати политическата цена, ако има сериозен ръст в цените на горивата. Вместо да развяват бялото знаме, трябваше да се събере екип и финансовите потоци да бъдат сложени под контрол, за да може рафинерията да си свърши работата и да няма ценови шок“, категоричен бе бившият министър на енергетиката пред Светослав Иванов.

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад
Александър Николов, снимка: БТА

Ако дерогацията е свалена утре, ще има много рязко увеличение на цените, тежка политическа криза и агресивни протести. ГЕРБ и ДПС имат нужда да са по-католици от папата, да изглеждат така навън. За тях е печелившо. Ако разклатят текущото правителство, ще направят следващо, което им е по-изгодно. Ако продължи така, ПП-ДБ ще бъдат посочени като проруски партии. Това е празно говорене и пропаганда“, каза още той.

Абсурдно е да се спре дерогацията за 3 дни.

Това каза Ивайло Мирчев тази сутрин в ефира на Нова ТВ. “3 месеца е нормален срок, в който дерогацията може да отпадне. За да има възможност в тези месеци да се нагласят доставки на неруски петрол и едновременно с това да стартират всякакъв вид проверки, за да се види дали информацията, която излезе в изданието “Политико” е вярна. И ако е така, се вкарва това, което ние предложихме и приехме в предното НС – особен управител, представител на държавата, който поема рафинерията в отделни нейни компоненти”, допълни Мирчев. Той попита в ефир защо никое от служебните правителства не е поискало от Лукойл да направи график за излизане от доставките на руски петрол. “За първи път ние го направихме преди месец и половина. Преди това служебното правителство не си беше мръднало пръста.”, заяви депутатът от Демократична България.

 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам