Бюлетин

“Навални”, с участието на Христо Грозев, спечели награда “Оскар” в категорията документален филм

“Навални”, с участието на българския журналист Христо Грозев, спечели награда “Оскар” в  категорията за най-добър документален филм на церемонията в Лос Анджелис, съобщиха АФП и ДПА.
Режисьорът Даниел Роър описва политическия възход на Алексей Навални, опита за убийство, от който той едва оцелява, и последвалото му лишаване от свобода.

“И има някой, който не може да е с нас тази вечер: Алексей Навални, лидерът на руската опозиция, остава задържан в изолатор заради това, което нарича – искам да се уверя, че цитирам думите му правилно – несправедливата агресивна война на Владимир Путин в Украйна”, каза Роър при получаването на статуетката. Той посвети наградата си на политическите затворници по света.

През август 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитично вещество “Новичок”. Документалният филм е заснет, докато той се възстановява в Берлин. Навални подозира, че Кремъл е отговорен за отравянето, което едва не го убива, и той, българският журналист Христо Грозев и руската активистка Мария Певчих се заемат да го докажат чрез поредица от разследвания, показани във филма.

Екипът зад филма “Навални” при получаване на своя Оскар. Христо Грозев – вторият от ляво на дясно. Снимка: AP

В края на 2022 г. Грозев бе обявен за издирване от Руската федерация. В информация, публикувана на сайта на руското министерство на вътрешните работи, се казва, че той е „издирван по член от Наказателния кодекс“, без да се уточнява коя е разпоредбата, за чието нарушаване е подведен под отговорност. Самият Грозев коментира, че руските власти от години дават да се разбере, че се страхуват от работата на разследващите журналисти като него и „не биха се спрели пред нищо, за да я накарат да изчезне“.

Още от Built.bg:  „Булгартрансгаз“ и операторът на газопреносната система на Сърбия подписаха споразумение за междусистемно свързване

Алексей Навални е арестуван при завръщането си в Русия след тежкото отравяне. През март миналата година той беше осъден на девет години затвор по обвинения в измама, които според него са фалшиви.

“Съпругът ми е в затвора само защото е казал истината. Съпругът ми е в затвора само защото защитава демокрацията”, заяви съпругата на дисидента Юлия, която присъства на церемонията заедно с двете им деца и се качи на сцената.

“Навални” е продуциран от Ейч Би О Макс и Си Ен Ен Филмс. Премиерата на филма беше на филмовия фестивал Сънданс през януари 2022 г. Той спечели наградата за най-добър документален филм на наградите БАФТА миналия месец.

Останалите номинирани в категорията за най-добър документален филм бяха “Всичко, което диша”, “Цялата красота и кръвопролитие”, “Огнена любов”, “Къща от трески”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам