Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Навършват се 66 години от откриването на Двореца на културата в Перник

Дворецът на културата в Перник е открит на днешната дата преди 66 години, съобщава Държавен архив. Зданието е изградено по проект на арх. Александър Дубовик от най-добрите български майстори в продължение на три години и половина. То заема площ 4 250 кв. м.

Колонадата е направена от врачански камък, корнизите и рамките на останалата част са от русенски, бесарбовски камък, други са от гранит, а богатата декорация е от жабленски камък.

Дворецът на културата е открит на 10 февруари 1957 г. от Вълко Червенков – тогава заместник-председател на Министерския съвет и министър на просветата и културата. Същата вечер за първи път перничани гледат балет. В големия салон на новооткритата сграда има концерт – Софийската държавна опера гостува с балета “Хайдушка песен” от Александър Райчев.

Дворецът на културата отвътре, снимка: pernik.bg

Година след официалното откриване на Двореца на културата в една от залите му започва да функционира първата в България забавачница по френски език. Създадена е постоянна художествена изложба, по-късно и самодеен оперен състав, народен битов оркестър, танцов ансамбъл, естрадно-сатирична група, множество детски състави. Тамбурашкият оркестър изнася там първия си концерт през април 1958 г. Отново през април създаденият дни след откриването на Двореца самодеен театър представя драмата “Хан Татар”.

Оттук тръгват професионалните балерини и балетисти Надя Златкова, Манол Денков, Румен Будинов, Соня Иванова. През пернишкия театър минават почти всички известни български артисти. В Двореца могат да се видят автографи на няколко десетки изтъкнати български интелектуалци, творци, дипломати, политици. Институцията дава сцена на видни музиканти, поети, писатели, художници. Вече 65 години за перничани той е духовно средище, място за общуване с националните и световните културни ценности и традиции.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Участие на "Булгартрансгаз" във втори LNG терминал в Гърция ще подобри енергийната сигурност
Дворецът на културата отвътре, снимка: pernik.bg

През 1982 г. Дворецът на културата е награден с орден “Кирил и Методий” I степен. От 2000 г. творчески и административно се превръща в общински комплекс. В него се помещават четири културни института, които са самостоятелни юридически лица.

За да съхрани достолепието и величието на сградата, община Перник много внимателно подготвя бъдещата й реновация. Очаква се тя да започне тази пролет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам