Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Назад във времето: Изчезналите кина на София

Обликът на София се променя непрекъснато през годините и това е нормално. Един детайл от автентичността на столицата обаче изглежда почти загубен – това са кината, които вече не съществуват. Днес те са част от моловете, но преди са били на десетки места в града и са влияели на градската среда.

34 от съществувалите преди общо 35 столични кина, днес ги няма – запазено е само кино „Влайкова“ и то благодарение на завещанието на покойната Мария Влайкова. Славното им минало ще събере и разкаже изложбата „Изчезналите кина на София“, чието откриване предстои.

В действителност най-луксозните кина са били тези в центъра – „Роял“, „Европа Палас“, „Модерен театър“, „Рекс“ и естествено „Балкан“. Всички те са били екипирани с меки кресла, ложи, а разпоредителите винаги са били с фенерче в ръка, за да могат да покажат означеното на билета място“, разказва Цветелина Кулинска, главен редактор на ПРОГРАМАТА, които стоят зад изложбата.

Освен тях кината „Република“, „Модерен театър“, „Г. Димитров“, „Славейков“ и „Култура“ също се отличавали с модерния си облик, комфортните кресла, ложи и балкони. След 1944 г. много от тези кина сменят имената си и биват променени. Най-луксозното, а именно „Балкан“, е трансформирано през 1946 г. в „Театър на младежта“, а „Роял“ в „Театър на Народната армия“, но преди това за кратко се казва кино „Република“.

Когато кината са национализирани и стават държавни, години наред цените във всички кина са били еднакви и много ниски. „В началото на 50-те години София имаше около 34 кина, централни и квартални, луксозни и по-скромни. Днес от всички тези 34 кина има само едно действащо – кино „Влайкова“. Останалите са в руини или са затворени, или в най-добрия случай са превърнати в базари и магазини“, разказва Кулинска.

По спомените на Драган Тенев в “Тристахилянда София и аз между двете войни” първата прожекция се е състояла в кино „Одеон“, но не това, което знаем всички на Попа, а някогашния Одеон на ул. „Цар Симеон“ 64, който е разрушен по време на бомбардировките над София през 1944 година. Бил е нещо като документален филм с лъвове, естествено – без звук.

Официално първата прожекция на български филм всъщност е на “Българан е галант” на Васил Гендов, на 13 януари, 1915 година, черно-бял и все още в епохата на нямото кино. Състояла се е в кино “Модерен театър” (по-късно Цанко Церковски), първото кино в София. „На много по-късен етап по време на социализма, след разговори с много хора, събрах техните спомени, вклюително фигурират „Междузвездни войни“, във вече несъществуващото кино „Сердика“, днешен Hyatt, на паметника Левски“, обяснява Цветана Кулинска за някои от най-култовите филми, които са се излъчвали в миналото у нас.

Тя споделя още, че посещаемостта им трудно може да се измери – някои от кината са съвсем квартални, други – основни за София по своето време. Всяко обаче е имало своите почитатели и аудитория. Но първото и най-голямо за времето си кино е „Модерен театър“, като киносалонът разполага с места за около 400 зрители – 72 места на балкона, 10 ложи и 280 места в партера, а екранът е с размери 4:3 метра.

Построяването му се оценява на около 1 млн. лева. „Салонът побира 600 стола и на западната страна, срещу сцената, се намират няколко ложи… Плоскостта на партера е наклонена, за да даде възможност на задните столове да се поиздигнат“ е записано в архивите.

„Различна е била културата, особено по време на социалистическия режим, това е било едно от малкото развлечения, а също и основен начин за роматични срещи. Сега, с изградените търговски центрове и модерни кина, ходенето на кино е станало част от комерсиалната култура, а не от артистичната душа на столицата, каквото са означавалите тези кина за поколенията преди нас“, казва Кулинска.

Запазено днес е само кино „Влакова“. Донякъде автентично е и кино „Одеон“, но с уточнението, че всъщност с това име сега познаваме бившето кино „Дружба“. Единственият останал артефакт от старите кина е част от табелата на кино „Москва“ на ул. „Алабин“. „С изчезването на тези кина София губи не само архитектурни забележителности, но и жизненоважни културни и социални пространства за срещи. Тези киносалони са били нещо повече от места за гледане на филми – те са били неразделна част от културната идентичност на града, предлагайки общо пространство за забавление, образование и участие в изкуството“, споделя Цветелина Кулнска.

Според нея тяхната загуба означава прекъсване на приемствеността в културната история на София, като откъсва настоящите и бъдещите поколения от богатата кино традиция, която някога е оживявала обществения живот на града. По думите й изчезването на тези киносалони подчертава значението на опазването на културното наследство не само заради носталгията, но и като фар за бъдещото творчество и сплотяване на общността.

Изложбата „Изчезналите кина на София“ ще бъде открита на 24 април в галерия Nova Art Space. Тя е част от поредицата „Невидимата София“ – поредица от изложби посветени на столицата и опазването на културното ѝ наследство. Организатори и реализатори са ПРОГРАМАТА и L’Europeo.

 
Ролята на проектите-изложби е да интегрират изкуството със социален коментар върху културното наследство, за да покажат невидимите страни на градския живот и архитектурните съкровища на столицата. Чрез информация и преживявания тези изложби имат за цел да осветят богатата история и архитектурното разнообразие на София и чрез тях да бъде въвлечена публиката в диалог, свързващ минало и настояще, като се подчертае важността на опазването на културното ни наследство в градския пейзаж.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам