Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Недостигът на служители и материали спъва растежа на британското строителство

Строителната индустрия във Великобритания не успява да отговори на ръста на търсенето на ново строителство и се оплаква, че недостигът на квалифицирана работна ръка и на доставки забавят проекти, пише Bloomberg.

Допитване сред мениджърите по поръчките миналия месец показа най-слабия растеж от февруари, съобщава IHS Markit. Отделен доклад на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) установи, че при четири от пет строителни компании недостигът на строителни материали ограничава дейността, а за две трети е трудно да наемат зидари и дърводелци.

Заключенията показват насрещни ветрове, които натежават върху темпа на възстановяване на строителната индустрия и на по-широката икономика. Разхлабването на правилата по време на пандемията отприщи натрупаното търсене и засили инфлационния натиск както върху разходите за заплати, така и върху разходите за суровини като дървесината.

„Дългото чакане за материали и свиването на наличностите от подизпълнители са посочени като фактори, които спъват работата“, отбелязва Тим Мур, директор на отдела за икономически изследвания в IHS Markit. „Друга причина за бързия ръст на разходите за покупка е свързана с дисбалансите при глобалното търсене и предлагане. Много компании отбелязаха, че местни проблеми засилват инфлационния натиск“, допълва той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Парламентарни избори 2024: Кои са водачите на листи в страната

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам